Συνταγματική αναθεώρηση: Τέλος η ψηφοφορία - Εν καιρώ τα συμπεράσματα - OlaDeka

Συνταγματική αναθεώρηση: Τέλος η ψηφοφορία – Εν καιρώ τα συμπεράσματα

Ολοκληρώθηκε πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος όπως προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής

Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από έναν μήνα προκειμένου να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι διατάξεις που θα τεθούν προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή και αφού μεσολαβήσουν εκλογές.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ουσιαστικά ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο τους διανεμήθηκε και περιελάμβανε ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια με τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες της ΚΟ της ΝΔ καθώς και προτάσεις που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Οι επιλογές που είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές ήταν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπήρξε σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία ήταν φανερή, ονομαστική και διεξήχθη για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονταν στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημειώσαν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπέγραψαν το προσκόμισαν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής. Νωρίτερα, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων. Σημείο που δίχασε σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν η ερμηνεία του άρθρου 110 τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria