Καταγγελίες στην Καστοριά για παράνομο εγκλεισμό αδέσποτων ζώων και συκοφαντική δυσφήμιση κτηνιάτρων - OlaDeka

Καταγγελίες στην Καστοριά για παράνομο εγκλεισμό αδέσποτων ζώων και συκοφαντική δυσφήμιση κτηνιάτρων

«Μηνύσεις σε εκείνους που προσποιούνται τους φιλόζωους και για να καλύψουν τις ευθύνες τους συκοφαντούν τους κτηνιάτρους»

Κατόπιν ενημέρωσής μας από συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην Καστοριά μέσω της παρακάτω επιστολής, ως Π.Κ.Σ. δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις κινήσεις που προέβησαν και θα συνεχίσουν να προβαίνουν οι συνάδελφοι, καθώς και τη νομική υποστήριξη, προκειμένου να προασπιστούμε τόσο την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και το κτηνιατρικό επάγγελμα.
Ήδη έχει επέμβει ο εισαγγελέας και έχει διαταχθεί προανακριτική εξέταση, ενώ οι υπεύθυνοι του Δήμου, παρόλη την προηγούμενη ανοχή τους σε μία παθογενή διαδικασία, δήλωσαν την πρόθεση συνεργασίας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί η έννομη τάξη. Στηρίζουμε δε τις μηνύσεις των συναδέλφων ενάντια σε εκείνους που προσποιούνται τους φιλόζωους και για να καλύψουν τις ευθύνες τους συκοφαντούν τους κτηνιάτρους.
Ακολουθεί η επιστολή των συναδέλφων

ΠΡΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οι υπογραφόμενοι Κτηνίατροι και μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου οφείλουμε πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητά μας, αλλά και ως ευσυνείδητοι πολίτες – δημότες του Δήμου Καστοριάς να ανατρέψουμε την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τους κανόνες ευζωίας των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας υπό την ανοχή κάποιες φορές των αρμοδίων φορέων.

Επειδή λοιπόν έχουμε γίνει κατ’ επανάληψη μάρτυρες παράνομου εγκλεισμού αδέσποτων ζώων σε ακατάλληλα και μη αδειοδοτούμενα μέρη της περιοχής μας, όπως είναι το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «Μαθιουδάκη» Καστοριάς και άλλοι ιδιωτικοί χώροι, από ιδιώτες ή φιλοζωικές οργανώσεις που είναι αμφίβολη η νόμιμη σύσταση και λειτουργία τους, αποφασίσαμε να δράσουμε.

Επιπλέον, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Καστοριάς που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να λειτουργεί παράνομα μεν, προσωρινά δε, κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Δήμου Καστοριάς, μέχρι την κατασκευή νέου κέντρου για την προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται με βάση το νόμο περί διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Ως πιστοποιημένοι Κτηνίατροι αντιμετωπίζουμε προβλήματα από τις ανωτέρω συμπεριφορές και παρακωλύεται το έργο μας για τα αδέσποτα ζώα (έλεγχος για ζωοανθρωπονόσους, εμβολιασμοί, σήμανση, αποπαρασιτισμός, στείρωση και επανένταξη ή υιοθεσία). Με το πρόσχημα του «φιλόζωου» κάποιοι κακοπροαίρετοι δε διστάζουν να μας μειώνουν σε προσωπικό επίπεδο και να μας προσβάλλουν αναφέροντας πως ρίχνουμε φόλες στα ζώα, ενώ στην πραγματικότητα οι συνεργαζόμενοι με το Δήμο Κτηνίατροι και κάποιοι εξ αυτών μελών της Επιτροπής διαχείρισης του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Καστοριάς, ενεργούν με γνώμονα τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, την ευζωία και ευημερία των αδέσποτων ζώων, όπως ο Νόμος ορίζει. Γινόμαστε δηλαδή δέκτες συμπεριφορών που προσβάλλουν την επαγγελματική μας ιδιότητα και την προσωπικότητά μας. Παρατηρούνται δε περιπτώσεις αντιποίησης του Κτηνιατρικού επαγγέλματος από εμπλεκόμενους, που ανά περιπτώσεις φτάνουν στα όρια κακοποίησης τόσο ενεργητικής όσο και παθητικής φύσεως. Προκύπτουν προβλήματα που αφορούν στην διεκπεραίωση της διαδικασίας περισυλλογής και περεταίρω διαχείρισης των αδέσποτων, ακόμα και ως προς την επανένταξη και την ενδεχόμενη υιοθεσία τους.

Όσον αφορά τα έγκλειστα ζώα στις ανωτέρω τοποθεσίες δημόσιες ή ιδιωτικές, θα πρέπει να δοθεί άμεση μέριμνα ως προς την τήρηση των κανόνων ευζωίας, των υγιών ζώων αλλά και αυτών που έχουν εμφανές νόσημα ή οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση, αφού αυτοί παραβιάζονται από την παράνομη μαζική τοποθέτησή τους σε κλουβιά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Για την επανένταξη ή υιοθεσία των πολυετών εγκλεισμών, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να εξετασθεί η αλλοίωση της συμπεριφοράς και της ψυχολογικής τους κατάστασης που σίγουρα έχει επηρεαστεί.

Σε συνέχεια των παρακωλύσεων αριθμούνται και αυτές που δημιουργούνται επί της νόμιμη εφαρμογής των απαραίτητων ενεργειών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που διαβιούν ελεύθερα στα όρια του Δήμου Καστοριάς και άλλοτε μπορεί να προκαλούν προβλήματα λόγω επιθετικής συμπεριφοράς ή συνωστισμού και σχηματισμού αγελών ή ακόμη παραμονή κοντά σε σχολικές μονάδες ή ακόμη και μέσα σε αυτές αλλά και σε άλλα σημεία που απαγορεύεται η παραμονή τους βάση νομοθεσίας και είναι επιτακτική η άμεση απομάκρυνσή τους και διαχείρισή τους περαιτέρω.
Στην παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε όλα τα ανωτέρω προβληματικά περιστατικά και επισυνάπτουμε έγγραφο με ερωτήματα που τέθηκαν προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καστοριάς και τις εν μέρει ικανοποιητικές απαντήσεις που λάβαμε. Η πρώτη από τους υπογράφοντες Κτηνιάτρους, με την παρουσία του Δικηγόρου Καστοριάς, Κωνσταντίνου Κακαγιάννη, αλλά και των αρμοδίων του Δήμου Καστοριάς, επισκεφτήκαμε την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 και θέσαμε όλους τους ανωτέρω προβληματισμούς στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία επί των ζητημάτων, ενώ μας ενημέρωσε πως ήδη υπάρχουν πολλές σχετικές καταγγελίες και το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Ζητήθηκε δε η διενέργεια αυτοψίας και συστάσεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατονομάστηκαν.
Δηλώνουμε πως θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη της επαγγελματικής μας ιδιότητας και των συμφερόντων μας που θίγονται άδικα και αδικαιολόγητα.

Η ευαισθητοποίηση, δραστηριοποίηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, σε συνδυασμό με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και μη, καθίσταται επιτακτική και ουσιώδης.-

Καστοριά, 22 Φεβρουαρίου 2019
Με εκτίμηση, Οι Κτηνίατροι,
Θώμου Μ. Ζωή
Δημητριάδης Παναγιώτης
Κουκουφίκας Απόστολος
Χαστάς Γεώργιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria