Καστοριά - Ραντεβού στις Μπουμπούνες! - OlaDeka

Καστοριά – Ραντεβού στις Μπουμπούνες!

Μια πόλη που εισχωρεί στα νερά της πανέμορφης λίμνης ή μια λίμνη που αγκαλιάζει μια πόλη προσφέροντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς; Τη γραφικότητα μιας από τις πιο όμορφες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, της Καστοριάς, χτισμένης αμφιθεατρικά και λουσμένης από τα πυκνά δάση της παρθένας φύσης, συμπληρώνουν τα νερά της παγωμένης το χειμώνα λίμνης σε υψόμετρο 620 μ.

Μια επιλογή που ανταμείβει όσους θέλουν να απολαύσουν υπέροχες εικόνες, καλό παραδοσιακό φαγητό, τη μοναδική βυζαντινή αρχιτεκτονική των διατηρημένων αρχοντικών, πολλά αξιοθέατα, βυζαντινούς ναούς και μουσεία, το μύθο του δράκου αλλά και μια αναπαράσταση της ζωής των κατοίκων του λιμναίου οικισμού πριν από 7.500 χρόνια.

Επίσης, η τέχνη της γουνοποιίας, που ασκείται από τα βυζαντινά χρόνια με παραδοσιακό τρόπο μέχρι και σήμερα, τα δερμάτινα προϊόντα μοναδικής ποιότητας, αλλά και ντόπια προϊόντα της φύσης, όπως άγρια μανιτάρια και όσπρια, θα σας προσελκύσουν να τα γνωρίσετε.

Και να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό δίπλα στην υπέροχη φύση… άκαπνοι, γιατί οι Καστοριανοί σερβίρουν χωρίς να προσφέρουν… τασάκι, δημιουργώντας μια γλυκιά καθαρή ατμόσφαιρα στους πελάτες τους!

Τον ήρεμο περίπατο πλάι στα νερά της λίμνης ταράσσει το πέταγμα των κορμοράνων, των πελαργών, αργυροπελεκάνων και άλλων υδρόβιων πτηνών που ψάχνουν την τροφή τους δίπλα στα παγωμένα νερά. Πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Ντολτσό με τα πανέμορφα σοκάκια και τα καστοριανά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που ακολουθούν τη διακοσμητική της λαϊκής παραδοσιακής τέχνης των Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων τεχνιτών και καλλιτεχνών (ζωγράφων, αγιογράφων, ξυλογλυπτών), εφαρμοσμένη κατά τον ίδιο τρόπο στους ναούς και στα αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα, της ίδιας περιοχής.

Κρατήστε και μια φωτογραφία από το καστοριανό καράβι!

Κάνοντας τη βόλτα σας πλάι στη λίμνη θα δείτε σίγουρα και τον χαρακτηριστικό τύπο βάρκας, το Καστοριανό καράβι, ένα μοναδικό στο είδος του πλωτό μέσο, καθώς ο τρόπος ναυπήγησης του παρατηρείται μόνο σε αυτή την περιοχή και μάλιστα η ύπαρξη αυτού του τύπου βάρκας μετράει από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι φτιαγμένο ώστε να καλύπτει μικρές αποστάσεις και να αντιμετωπίζει δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η περιοχή Ντολτσό

Η παλιά πόλη της Καστοριάς, η περιοχή Ντολτσό, με τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, τα μεγαλόπρεπα Καστοριανά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες θα σας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο και στη λαμπρή ιστορία της πόλης. Στην περιοχή φιλοξενούνται σε παλιά αρχοντικά και λειτουργούν το Λαογραφικό, το Ενδυματολογικό και το Δεληνάνειο μουσείο.

Ζήστε το μύθο του Δράκου στο μοναδικό λιμνοσπήλαιο

Μια από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν μικροί και μεγάλοι είναι η επίσκεψη στο λιμνοσπήλαιο του Δράκου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου μπορείτε να πάτε ακόμη και με τα πόδια περπατώντας παράλληλα με τη λίμνη, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες, πέντε διαδρόμους – σήραγγες. Στο εσωτερικό του σπηλαίου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus).

Γιατί όμως ονομάστηκε σπήλαιο του Δράκου; Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία στο σχήμα της σπηλιάς που μοιάζει με στόμα δράκου. Η επικρατέστερη όμως είναι πως πολλά χρόνια πριν, μέσα στη σπηλιά, που ήταν χρυσωρυχείο, κατοικούσε ένας δράκος. Με τις φλόγες που έβγαζε, το φυλούσε άγρυπνα. Άνθρωποι που θέλησαν να μπουν στη σπηλιά, πολέμησαν με τον δράκο, όπου και τον σκότωσαν.

Ενυδρείο με ψάρια γλυκού νερού

Γιατί να μην προσθέσουμε και λίγο από περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εξόρμησή μας; Και μάλιστα στο μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια; Το Ενυδρείο Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στεγάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν αυτόχθονα και ενδημικά ψάρια και οργανισμούς των γλυκών νερών, λιμνών και ποταμών της Ελλάδας. Το ενυδρείο μάλιστα αναπαριστά μεσογειακά λιμναία και ποτάμια οικοσυστήματα με σύγχρονο τρόπο που συναρπάζουν.

Οι βυζαντινοί ναοί και τα μοναστήρια

Ο νομός της Καστοριάς προσελκύει και τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και όσους θέλουν να θαυμάσουν τις εκκλησίες με τις λαμπρές τοιχογραφίες και τα μοναστήρια της περιοχής. Πολλά βυζαντινά μνημεία, από το τέλος του 9ου αιώνα, σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου, με ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά, δίνουν στην Καστοριά μια ξεχωριστή φυσιογνωμία βυζαντινής τέχνης. Κάποιοι από τους ναούς είναι Παναγία Κουμπελίδικη, ο Άγιος Στέφανος κ.ά., ενώ Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας και η Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας αξίζουν το χρόνο σας.

Και ένα ταξίδι στην… Προϊστορία 

Η βόλτα στο χρόνο για τους επισκέπτες της Καστοριάς φτάνει 7.500 χρόνια πριν! Πολύ λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, μπορείτε να απολαύσετε την αναπαράσταση της ζωής των κατοίκων της λίμνης και του προϊστορικού λιμναίου οικισμού, στο Δισπηλιό.

Μπορείτε να δείτε την τεχνογνωσία με την οποία κατασκεύαζαν τις καλύβες τους πάνω στα νερά της λίμνης οι κάτοικοι εκείνης της εποχής, να γνωρίσετε το νοικοκυριό τους, τα εργαλεία των ψαράδων και των γεωργών, μια μοναδική πολιτιστική διαδρομή στο χρόνο.

Στο Δισπηλιό οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992. Σήμερα στην Αναπαράσταση υπάρχουν 8 καλύβες, που αποτυπώνουν την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού πριν από 7.500 χρόνια.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις γεύσεις!

Μην ξεχάσετε να δοκιμάστε μερικές συνταγές που τουλάχιστον το Dailythess τις γεύτηκε για πρώτη φορά στην Καστοριά. Δοκιμάστε τα κεφτεδάκια μακάλο, δηλαδή κεφτέδες με αλευρόσαλτσα, έναν χυλό που παλιά ετοίμαζαν για να συνοδεύουν τα τηγανητά ψάρια ή τους κεφτέδες, μανιτάρια, τα καστοριανά φασόλια γίγαντες, τον καστοριανό μπάτζο σαγανάκι με αβγό μάτι πάνω του, πίτες και φυσικά λιμνίσια ψάρια, γριβάδι, τουλιανό και άλλα.

Ραντεβού στις Μπουμπούνες!

Δεν χωρούν άλλο οι λέξεις… Αρκεί να πάρετε την απόφαση να επισκεφτείτε την Καστοριά!

Άλλωστε πλησιάζουν οι «Μπουμπούνες», την τελευταία Κυριακής της Αποκριάς, με απέραντο γλέντι και παραδοσιακούς χορούς δίπλα σε φωτιές μέσα στα σοκάκια της πόλης.  Οι γειτονιές διαγωνίζονται για τη μεγαλύτερη μπουμπούνα. Όλοι πηδούν τη θρακιά, «για να ρίξουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό».

Παράλληλα διατηρείται και το έθιμο του «Χάσκαρι». Στην άκρη ενός ξύλου δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Ο γεροντότερος της οικογένειας περιφέρει το αυγό καθώς αιωρείται στην άκρη της κλωστής στα στόματα των υπολοίπων μελών, οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Η προσπάθεια να το αρπάξουν όλοι με το στόμα δημιουργεί εύθυμη ατμόσφαιρα, ενώ η επιτυχία συνοδεύεται με ενθουσιασμό και ευχές για καλή σοδειά όλη την χρονιά.

Αποστολή – Φωτογραφίες: Γιούλη Αγγέλη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria