Ερντογάν: Θέλουμε πίσω τους «8» - Τσίπρας: Σεβόμαστε την Δικαιοσύνη (vid) - OlaDeka

Ερντογάν: Θέλουμε πίσω τους «8» – Τσίπρας: Σεβόμαστε την Δικαιοσύνη (vid)

Το θέμα των «8» πραξικοπηματίων ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που χαρακτηρίζονται ως «πραξικοπηματίες» από την τουρκική κυβέρνηση αποτέλεσε ένα από το κυριότερα σημεία της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται τη Δημοκρατία και την ελευθερία και ως εκ τούτου δεν επιδοκιμάζει όσους προσπάθησαν ή προσπαθούν να ανατρέψουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας». Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης καθώς η διάκριση των εξουσιών είναι ρητά προβλεπόμενη από το ελληνικό Σύνταγμα. Την ίδια άποψη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την απάντηση του σε δημοσιογραφική ερώτηση τουρκικού ΜΜΕ.

«Ο διάλογος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Ερντογάν: Θέλουμε πίσω τους πραξικοπηματίες (vid)

«Δεν θα πρέπει οι φυγάδες τρομοκρατικών οργανώσεων να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», σημείωσε

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία, έχοντας «καυτή ατζέντα» για τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από λίγη ώρα, ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, ενώ αυτή την ώρα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην εισαγωγή των δηλώσεών του, σημείωσε: «Επιθυμούμε διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο».

«Πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι συνομιλίας. Πιστεύουμε ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί με διάλογο», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για «ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα», αναφερόμενος στους μουσουλμάνους της Θράκης.

«Η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος όσον αφορά στους πρόσφυγες. Έχουμε ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια για τη φροντίδα τους. Η ακτοφυλακή μας κάνει τα πάντα στο Αιγαίο για τον περιορισμό των θανάτων προσφύγων», σημείωσε αναφορικά με το προσφυγικό.

«Τουρκία και Ελλάδα γνωρίζουν το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Πρέπει, ως σύμμαχοι, να είμαστε από κοινού ενάντια στην τρομοκρατία και να έχουμε κοινή αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει οι φυγάδες τρομοκρατικών οργανώσεων να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», ανέφερε σχετικά με τους 8 που βρίσκονται στη χώρα μας.

«Θα κάνουμε άνοιγμα στις θρησκευτικές μειονότητες. Θα βρούμε από κοινού λύσεις», δήλωσε ολοκληρώνοντας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του OPEN TV, Χρήστου Τσιγουρή, για τον χρόνο της επίσκεψης, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε: «Σε λίγο καιρό θα έχουμε μία μεγάλη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Θα συνοδευτώ από επιχειρηματίες και τότε θα συνάψουμε διάφορες συμφωνίες. Πρόκειται για μία Διάσκεψη Κορυφής. Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φιλίες και φίλους και όχι εχθρότητες. Εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε».

«Όπως γνωρίζετε το 1971 έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό, δεν κυβερνούσαμε τότε. Όταν πήγαινα εγώ σχολείο, είχαμε πάει επίσκεψη στη Σχολή. Είχα γνωρίσει έναν σοφό καθηγητή της Σχολής και είχε μείνει στο μυαλό μου. Τότε, η Σχολή είχε ελάχιστους μαθητές. Τώρα, είμαστε σε ένα σημείο όπου η Σχολή είναι κλειστή. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι προγενέστεροι Έλληνες πρωθυπουργοί το φέρνουν στην ατζέντα… Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά. Εμείς στην Ελλάδα απαντάμε ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στη Θράκη», ήταν η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε αυτή θα επαναλειτουργήσει.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά. «Αναφορικά με την ακανθώδη υπόθεση των 8, όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.»

Από τη δική του πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε για το συγκεκριμένο θέμα: «Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο , ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria