Novartis: Mίζα 13 εκ. ευρώ σε πρώην υπουργό (Ολόκληρο το άρθρο της ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ) - OlaDeka

Novartis: Mίζα 13 εκ. ευρώ σε πρώην υπουργό (Ολόκληρο το άρθρο της ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ)

Σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας – Βρέθηκαν λογαριασμοί τους στο εξωτερικό που δεν είχαν δηλωθεί.

Εμπλεκόμενο πρόσωπο σχετίζεται με δύο κολοσσιαίες προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου. Για τη μία φαίνεται ότι έχει εισπραχθεί μίζα 13 εκατ. ευρώ

Του Ισίδωρου Μπέη

[email protected]

Εξελίξεις μεγατόνων προδιαγράφονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, καθώς τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Στο επίκεντρο της έρευνας για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας (θα προηγηθούν οι κλήσεις με τη συγκεκριμένη κατηγορία) βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, τα πρόσωπα τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, αφού βρέθηκαν λογαριασμοί τους στο εξωτερικό οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί και ως εκ τούτου υπάρχουν ενδείξεις ότι διακίνησαν «μαύρα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, το νούμερο του οποίου καταγράφεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα των Αμερικανών που έχουν δοθεί από καιρό. Πρόκειται για πρώην υπουργό ο οποίος εμφανίζεται να συνδέεται με καταβολή που έγινε σε ίδρυμα των ΗΠΑ.

Οι άλλοι δύο σχετίζονται με το θέμα της υπερτιμολόγησης και της προνομιακής νομοθέτησης υπέρ της Novartis. Οι πληροφορίες δόθηκαν από προστατευόμενους μάρτυρες και συνοδεύονται από έγγραφα αλλά και πλήθος στοιχείων που βρέθηκαν σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών που εντοπίστηκαν είτε στην εταιρεία είτε στη γνωστή πλέον αποθήκη του Ασπρόπυργου, όπου είχαν κρυφτεί από τον πολυεθνικό κολοσσό. Μάλιστα, κάποια στοιχεία είχαν σβηστεί και ανακλήθηκαν από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, που είναι πλέον πολύτιμος αρωγός στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Βεβαίως, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής δεν ασχολούνται με τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά με τους δημόσιους λειτουργούς που είχαν εμπλοκή στην τιμολόγηση του φαρμάκου. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί, πάντως, υπάρχουν αναφορές-φωτιά και στον ρόλο πρώην υπουργών οι οποίοι είχαν εμπλοκή -κατά τις καταγγελίες- στο «πάρτι» υπέρ της εταιρείας στη χώρα μας.

Υπάρχει επίσης κατάθεση γυναίκας που εμφανίστηκε επωνύμως στην Αρχή και μετετράπη αργότερα σε προστατευόμενη μάρτυρα από τους εισαγγελείς. Η συγκεκριμένη μάρτυρας αναφέρεται σε εταιρεία συμβούλων που ακριβοπληρωνόταν από τη Novartis για να χειραγωγεί με συγκεκριμένες προτάσεις τις αποφάσεις των υπουργείων αναφορικά με τις τιμές και το σύστημα διακίνησης των φαρμάκων.

Ακόμη, έχουν ανασυρθεί από τα αρχεία της εταιρείας στοιχεία με συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων από κοινού με στελέχη της εταιρείας για να αποφασίσουν για το… κοινό καλό με το αζημίωτο! Μέρος του αποδεικτικού υλικού είναι, μάλιστα, καταγεγραμμένο σε βίντεο και θα αποτελέσει μέρος του αποδεικτικού υλικού. Πρόκειται κυρίως για τις γνωστές πλέον συναντήσεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, με στελέχη της εταιρείας του, όπου ομολογούσε ότι «ο τάδε είναι δικός μας». Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις, που εμφανώς μεροληπτούσαν υπέρ της εταιρείας, αλλά και με την κατάθεση για «δωράκι» προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος επίσης θα κληθεί για εξηγήσεις, οι αποκαλύψεις αναμένονται συνταρακτικές.

Τα μυστήρια της Βιέννης

Οι αντιθέσεις μεταξύ εισαγγελέων για τους χειρισμούς της υπόθεσης έχουν προκαλέσει, εν τω μεταξύ, ερωτήματα και διαφορετικές ερμηνείες. Η γνωστή κόντρα του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ο οποίος, κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παραιτήθηκε διότι διέρρευσε στον Τύπο το επεισόδιο από την επίσκεψη στη Βιέννη, έφτασε και στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφάνισε την παραίτηση ως παράδειγμα για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη!

Πάντως, η Εισαγγελία, η οποία διεξάγει πειθαρχική έρευνα για το πώς διέρρευσε το περιεχόμενο της συνάντησης στη Βιέννη, διαψεύδει ότι δόθηκε λογαριασμός πρώην υπουργού, ενώ άλλες διαρροές επιμένουν για την ύπαρξη λογαριασμού. Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας έχει ήδη αντικατασταθεί από τον συνάδελφό του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος εγκαταστάθηκε ως εποπτεύων την επομένη της αποστολής εγγράφου από τον κ. Αγγελή που λέει ότι «πρέπει να λαμβάνονται εξηγήσεις πριν από την άσκηση διώξεων»!

Το έγγραφο προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η οποία θεώρησε ότι αποτελεί επέμβαση στο δικαιοδοτικό της έργο. Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί και σε έγγραφα με αναφορές των ενδιαφερομένων, ενώ οι «κακές γλώσσες» λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιχείρημα από τους υπόπτους για διασπάθιση δημόσιου χρήματος…

Οι «αθώοι»

Κι ενώ τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα αγωνιούν για τη στιγμή που, όπως προαναφέρθηκε, θα κληθούν ως ύποπτοι, δύο πρώην υπουργοί από τους δέκα που κατονομάζονται στην έρευνα μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο και επομένως η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο. Πρόκειται για δύο λιγότερο ηχηρά ονόματα, που προέρχονται το ένα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και το άλλο από το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα»την Κυριακή 27/1/2019

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria