Παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει για το 5ετές ομόλογο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εκδόσεις κρατικού χρέους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.

Σύμφωνα με πληροφορίες o Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το βασικό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή αλλά και να υπάρχει ένα πιο σαφές σχέδιο για τη μείωση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Αφενός να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή επενδυτών  που θα υπερκαλύψει τη προσφορά, η οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν θα ξεπεράσει τα 2 με 3 δισ. ευρώ. Αφετέρου το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 3,5%.

Αυξάνεται η όρεξη των επενδυτών για ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο συγκεκριμένος διπλός στόχος μπορεί να επιτευχθεί δεδομένου πως και το διεθνές κλίμα βοηθάει. Διεθνείς επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, τα οποία προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις καθώς περιορίζεται και το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg το ενδιαφέρον που προσέλκυσαν οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυτόν τον μήνα δεν είχε προηγούμενο, με τις προσφορές να φθάνουν τα 106 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και Ασιάτες επενδυτές που αγόρασαν πάνω από 1 δισ. ευρώ κρατικού χρέους.

Η ζήτηση για το νέο 10ετές ισπανικό ομόλογο που εκδόθηκε την Τρίτη έφθασε τα 46,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί πετυχημένες εκδόσεις από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν πέσει 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν 11 μονάδες βάσης.

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί πολύ από την στιγμή που λύθηκε η διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2019, ενώ τα πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία προκαλούν φόβους για οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να είναι πιο προσεκτική σχετικά με την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει το Bloomberg.

Σημαντική βελτίωση καταγράφει τις τελευταίες ημέρες και η εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται πλέον στα επίπεδα του 3,1% κοντά σε χαμηλά σχεδόν έξι μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 4,17% και στα χαμηλά έξι εβδομάδων.

Πηγή