Οι «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς» για τον θάνατο της Βιολέτας Παπαθανασίου - OlaDeka

Οι «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς» για τον θάνατο της Βιολέτας Παπαθανασίου

Βιογραφικό – φωτο

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς», μόλις έμαθε το θλιβερό νέο του ξαφνικού θανάτου της σπουδαίας Μακεδόνισσας Βιολέτας Σμυρνιού – Παπαθανασίου, Προέδρου του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσ/νίκης «Η Καρτερία», συνήλθε σε συνεδρίαση και αποφάσισε:

Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης

και να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο

Ακάματη και αεικίνητη Βιολέτα Σμυρνιού – Παπαθανασίου, αγαπημένη μας Βιολέτα, είχαμε την τιμή να σ’ έχουμε κοντά μας, σε εκδήλωσή μας για το αγαπημένο σου Μοναστήρι, πριν από ελάχιστα χρόνια και επικοινωνώντας διαρκώς μαζί σου, γνωρίζαμε το σπουδαίο έργο που πρόσφερες αδιαλείπτως στην Πατρίδα μας επί πολλά χρόνια. Έφυγες, μεγάλη πατριώτισσα, σε μια εποχή όπου η Πατρίδας μας σε είχε πολλή ανάγκη. Υποσχόμαστε να πορευτούμε στα δυναμικά σου χνάρια που μας αφήνεις ιερή παρακαταθήκη. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια!

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Βιολέτα Σμυρνιού Παπαθανασίου

 

Η κ. Βιολέτα Σμυρνιού Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου είχε καταφύγει ο κύριος όγκος των Μοναστηριωτών προσφύγων, και σε ηλικία τριών χρονών ήρθε κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο δικό μας Άργος, το οποίο επίσης θεωρεί πατρίδα της.
Σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Γερμανία.
Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς, που υπηρέτησε για 10 χρόνια και ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του.
Έχει πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Από το 1978 και μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, την διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.
Ήταν συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι, ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε με διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.
Για τη δράση της έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων όπως από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσ/νίκης, την Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, το Υπουργείο Παιδείας, τον Δήμο Αμπελοκήπων, τον Δήμο Θεσ/νίκης καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

Παπαθανασίου3

Αναμνηστική φωτο από εκδήλωση του Συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ. Θωμάς Τσιάγγος, Χρήστος Παπαγεωργίου, Κων/νος Αδάμ, Βιολέτα Σμυρνιού – Παπαθανασίου και Χρυσόστομος Παπασταύρος.

Η μεγαλύτερη τιμή ήταν όταν απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος της απένειμε το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Εποποιίας.
Η εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού προξενείου στα BITOLA – Μοναστήρι, στην οποία παραβρέθηκαν, η πρέσβης μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο Πρόξενος στο Γραφείο Προξενικών Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στο Μοναστήρι Μάρκος Τριπολιτάκης.

Παπαθανασίου2

Ο Πρόεδρος της «Ορεστίδος» Κων/νος Αδάμ απονέμει τιμητική πλακέτα

Βιογραφικό και φωτο από Μορφωτικός Σύλλογος »Ορεστίς»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria