Μoviez 2018 Vol.1 - Τις χειρότερες εμπορικά κινηματογραφικά μέρες βίωσε η Ελλάδα - OlaDeka

Μoviez 2018 Vol.1 – Τις χειρότερες εμπορικά κινηματογραφικά μέρες βίωσε η Ελλάδα

Γράφει ο Φίλιππος Θεοδώρου

Edit…….Τις χειρότερες εμπορικά κινηματογραφικά μέρες βίωσε η Ελλάδα. Ούτε η έλευση των Χριστουγέννων και των γιορτών που ακολούθησαν μπόρεσαν να αλλάξουν τόσο το κλίμα όσο και την ψυχολογία μας.
Το 2018 έφυγε και μάλλον δεν θα το νοσταλγήσει κανείς. Έτσι, στον απολογισμό του έτους γυρίζουμε στην έναρξη του για να δούμε την πορεία των ταινιών που πρωταγωνίστησαν. Μάλιστα ανάμεσα στις 10 εισπρακτικότερες θα βρείτε και μία ελληνική, ενώ φέτος μοιάζουν με κακό αστείο οι επιδόσεις των ελληνικών ταινιών στα ταμεία. Επίσης θα διαβάσετε μέσα από το oladeka τις 10 παγκόσμιες ταινίες του 18, άλλα και θα παρουσιάσουμε και τις 10 καλύτερες ταινίες που είδαμε και εμείς.
Λοιπόν, το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει επίσημα αριθμητικά στοιχεία – αναλυτικά τα εισιτήρια που κόπηκαν…..

1. Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας / 363.487 εισιτήρια

2. Η Καλόγρια / 239.546 εισιτήρια

3. Ξενοδοχείο για Τέρατα 3 / 228.382 εισιτήρια

4. Deadpool 2 / 221.697 εισιτήρια

5. Αιγαίο SOS / 209.598 εισιτήρια

6. Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι: Απελευθέρωση / 208.249 εισιτήρια

7. Venom / 206.763 εισιτήρια

8. Mamma Mia! Here We Go Again / 188.853 εισιτήρια

9. Οι Απίθανοι 2 / 173.535 εισιτήρια

10. Κόκκινο Σπουργίτι / 161.303 εισιτήρια

Όταν μιλάμε για πτώση των εισιτηρίων στον κινηματογράφο, δεν πρόκειται για διαπίστωση μεταφυσική. Με σημείο αναφοράς τα 10.081.540 , δηλαδή όσες φορές περάσαμε από τα κινηματογραφικά ταμεία πέρσι και αυτό είναι το μεγαλύτερο νούμερο της τελευταίας 6ετιας (μετά τα 10.023.145 του 2016), τα νούμερα για το 2018 είναι σαφέστατα πεσμένα: 310 ταινίες στις αίθουσες, με το σύνολο των εισιτηρίων να προσεγγίζει οριακά τα 8.500.000 εισιτήρια, μαζί με τις τρέχουσες ημέρες των γιορτών ως το τέλος του χρόνου.

Ο οργανισμός με τα αρχικά ΕΚΟΜΕ που σημαίνει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, ανήκει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σχεδιάζει και προβλέπει για το μέλλον. Και κάπως έτσι η υπόθεση Filming in Greece έγινε πραγματικότητα, με αρκετές ήδη βελτιώσεις, αλλά και αρκετές ωστόσο ασάφειες γύρω από τις δύο ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν από τη μία το ΕΚΟΜΕ και από την άλλη το σαν ξεχασμένο από καιρό, υπουργούς και λοιπούς ιθύνοντες ελληνικό σινεμά. Η ΕΡΤ ανήκει στο ίδιο Υπουργείο με το ΕΚΟΜΕ, όμως το 2018 την βρήκε να μην λειτουργεί, με λάθος διοικήσεις, λάθος επιτροπές για την κινηματογραφική πολιτική της, χειρότερα από πριν δηλαδή. Τώρα τον Οκτώβριο, για 1η φορά μεθοδευμένα και με στρατηγική, η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας διέταξε τους παρόχους internet στην Ελλάδα να προχωρήσουν στην άμεση διακοπή πρόσβασης σε 38 domain names, ανάμεσα στα οποία και το ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως The Pirate Bay, αλλά και τα πιο «local» gamato και τα παρακλάδια του, για να επανέλθουν όλα δριμύτερα με μερικές αλλαγές στα domains τους. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση κατά της πειρατείας ταινιών, μουσικής και οπτικοακουστικών προϊόντων στη χώρα που μέχρι πρότινος ήταν το εντελώς ξέφραγο αμπέλι των torrents και του παράνομου κατεβάσματος. Τι αφήνει όμως πίσω της, παρά μόνο τη διαπίστωση ότι όλα είναι θέμα ώριμης νοοτροπίας και νόμων – και τα δύο στη χώρα αυτή δεν χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.

Με το κλείσιμο του 2018, οι ενεργοί κινηματογραφιστές αποφάσισαν να οργανωθούν και να ζητήσουν λίγη… αγάπη για τον ελληνικό κινηματογράφο, δηλαδή μια εθνική πολιτική για το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας όλα τα χρόνια της κρίσης. Μια ανοιχτή συνάντηση και 170 υπογραφές σε ένα κείμενο με τα ζητούμενα, είναι οι μέχρι στιγμής δράσεις που δεν έχουν αποφέρει την παραμικρή αντίδραση από τον κύριο υπεύθυνο που δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το νόμο, είναι ο Υπουργός Πολιτισμού αυτός που οφείλει να χαράξει την κεντρική κυβερνητική πολιτική ανάπτυξης και στήριξης του ελληνικού σινεμά και της κινηματογραφίας στη χώρα εν γένει, όμως και εδώ μία από τα ίδια σαν την πολιτική δηλαδή.

Έπεται συνέχεια…..

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria