ΚΟΜΙΣΙΟΝ - Συμφωνία για θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων - OlaDeka

ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Συμφωνία για θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία που καθιστά αυστηρότερους τους κανόνες σχετικά με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Η τροποποίηση του κανονισμού για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων αποτελούσε μέρος μιας σειράς μέτρων που πρότεινε ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2018, προκειμένου να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί καλή είδηση. Θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών την κατάλληλη στιγμή ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.» Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, πρόσθεσε: «Έχουμε δει πώς μπορεί να γίνει κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων με σκοπό τη χειραγώγηση σε προεκλογικές περιόδους. Οι ισχυροί κανόνες για την προστασία των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Αναμένουμε την απόλυτη τήρησή τους από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ψηφίσουν αφότου θα έχουν πλήρως και θεμιτά ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας».

Η τροπολογία θα καταστήσει δυνατή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων όταν παραβιάζονται οι κανόνες προστασίας των δεδομένων προκειμένου να επηρεαστεί σκόπιμα το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι κυρώσεις θα ανέρχονται στο 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του εμπλεκόμενου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος ή ιδρύματος. Την κύρωση θα επιβάλλει η Αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα. Επιπλέον, όσα διαπιστωθεί ότι προέβησαν σε παραβάσεις δεν θα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το έτος επιβολής της κύρωσης.

Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως το συντομότερο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη δέσμη μέτρων αναφορικά με τις εκλογές είναι διαθέσιμες εδώ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria