Αυτή η Startup Φτιάχνει Φαγητό από Αέρα Κοπανιστό (και Ηλεκτρισμό)

Η αποδοχή των εναλλακτικών του κρέατος και των γαλακτοκομικών από το ευρύ κοινό, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Μία φινλανδική τεχνολογική startup έχει καταφέρει να παράγει φαγητό κυρίως από ηλεκτρισμό και αέρα, κι αυτήν τη στιγμή στοχεύει να μπει στην αγορά, ως το 2021. Η Solar Foods, που έχει βάση στο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας VTT της Φινλανδίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λαπεενράντα (LUT), βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο παραγωγής και σήμερα παράγει ένα κιλό βρώσιμης σκόνης πρωτεΐνης («Solein») τη μέρα.

Σύμφωνα με τον CEO, Pasi Vainikka, ένα κιλό Solein μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη, επτά με δέκα ανθρώπων. Η Solar Foods ελπίζει ότι κάποια μέρα θα λειτουργεί ως ουδέτερο ισοζυγίου άνθρακα, vegan εναλλακτική για το κρέας και τη σόγια, τα οποία παράγονται από τη γη και απαιτούν πολλούς πόρους. Ο Vannika λέει ότι η Solein δεν έχει καμία σχέση με τη γεωργία: Το μικρόβια του εδάφους που χρησιμοποιούνται μαζεύονται μια φορά από το έδαφος. Από εκεί και πέρα αναπτύσσονται στο εργαστήριο και τα ανόργανα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούν, τα παίρνουν από ορυκτά κοιτάσματα που δεν απαιτούν τη χρήση εύφορης γης.

Άλλες εναλλακτικές για το κρέας που υπάρχουν ή θα υπάρξουν σύντομα στην αγορά, όπως το Impossible Burger με φυτική βάση ή το «κρέας» Memphis Meats που φτιάχνεται στο εργαστήριο, έχουν στόχο να μειώσουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις της γεωργίας – υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει σχεδόν τη μισή από την επιφάνεια του πλανήτη και είναι πηγή του περίπου 10% των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ. Αυτά τα προϊόντα, ωστόσο, βασίζονται σε γεωργικές πρώτες ύλες, είτε είναι φυτά είτε κύτταρα από ζώα που καταναλώνουν χορτάρι.

«Δεν αρκεί να αλλάξουμε το ενεργειακό σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε το πώς και τι τρώμε», μου είπε τηλεφωνικά ο Pasi Vainikka, CEO της Solar Foods. «Αν θέλεις να μειώσεις τις κλιματικές συνέπειες, πρέπει να απομακρυνθείς από τη χρήση της γης και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Δεν χρησιμοποιούμε γεωργικές πρώτε ύλες στα προϊόντα μας, έτσι μπορούμε να φτιάξουμε φαγητό στο διάστημα ή στην έρημο ή στην Αρκτική».

Αυτήν τη στιγμή, η Solar Foods πραγματοποιεί μελέτη δυνατότητας εφαρμογής για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ΕSA), που προσέγγισε την εταιρεία στις αρχές του 2018 για τη δημιουργία τεχνολογίας για την παραγωγή σκόνης πρωτεΐνης σε διαστημικά σκάφη, που θα πηγαίνουν στον Άρη. Η Solar Foods ανήκει στο Business Incubation Programme (Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης) του ESA, που δίνει χορηγίες και πρόσβαση σε προσωπικό και δίκτυά του.

Για την παραγωγή της σκόνης πρωτεΐνης, η Solar Foods πρώτα δημιουργεί υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης (διαχωρίζει τα μόρια του νερού σε έναν βιο-αντιδραστήρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό). Έπειτα, προσθέτει το υδρογόνο σε διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά, όπως κάλλιο, νάτριο και φώσφορο και ταΐζει αυτό το μείγμα μικρόβια που έχει πάρει από το έδαφος.

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Vainikka, ότι παράγει κύτταρα με 50% πρωτεΐνη, 25% υδατάνθρακες και πέντε με 10% λίπος. Σύμφωνα με τον Vainika, η σκόνη μπορεί να καταναλωθεί με τρεις τρόπους: ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης σε υπάρχουσες τροφές, όπως ψωμιά ή ροφήματα. Ως συστατικό σε φυτικές εναλλακτικές κρέατος, όπως vegan μπιφτέκια ή ως βιώσιμη πηγή αμινοξέων, τα οποία χρειάζονται για τη δημιουργία προϊόντων κρεάτων, που κατασκευάζονται στο εργαστήριο.

Από πλευράς κόστους, ο Vainikka υπολογίζει την τιμή της σκόνης στα επτά με δέκα ευρώ το κιλό, που ελπίζει ότι θα είναι ανταγωνιστική σε άλλες ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες, που ήδη υπάρχουν στην αγορά. Παραδέχεται ότι η ομάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη, εν μέρει λόγω των ζητημάτων επεκτασιμότητας και των κανονισμών ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν προτού μπορέσουν να εισάγουν ένα καινούργιο διατροφικό προϊόν στην αγορά.

Η χαμηλή απόδοση παραγωγής της Solar Foods προκαλεί ανησυχία για τον ειδικό τροφίμων Peter Tyedmers, καθηγητή στη Σχολή Πόρων και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκωτία του Καναδά. Θεωρεί απίθανο το project να φτάσει σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να ανταγωνιστεί το τρέχον σύστημα καλλιέργειας και τις τιμές πολύ υψηλές, για να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια τροφική ανασφάλεια.

«Αυτά τα προϊόντα ποτέ δεν θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των φτωχών», είπε ο Tyedmers τηλεφωνικά. «Οι άνθρωποι που χρειάζονται φαγητό είναι εκείνοι που δεν μπορούν να το πληρώσουν και αυτό δεν θα είναι ποτέ το λιγότερο ακριβό. Είναι πιθανότατα ένα τεχνολογικό θαύμα, αλλά δεν είναι επισιτιστικό σύστημα».

Υπάρχει, επίσης, το ερώτημα της ζήτησης: αν η βρώσιμη σκόνη πρωτεΐνης από αέρα και ηλεκτρισμό βγει στην αγορά, θα την προτιμήσουν οι καταναλωτές; Η αποδοχή των εναλλακτικών του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως του Impossible Burger, από το ευρύ κοινό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο καινούργια και τεχνολογικά πιο σύνθετα προϊόντα, όπως το κρέας που αναπτύσσεται σε εργαστήριο, ακόμη κρίνονται ως μη ελκυστικά, παρά τις δυνατότητες που έχουν ως μια οικολογική εναλλακτική λύση.

Ο Δρ Sylvain Charlebois, καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων Rowe στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, λέει ότι η καινοτομία στον χώρο των τροφίμων είναι δύσκολη, οι καταναλωτές συνήθως είναι επιφυλακτικοί μέχρι κάτι να γίνει mainstream. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μια προσπάθεια, όταν υπάρχουν τόσο μικρά περιθώρια κέρδους και πραγματικά πρέπει να βασιστείς σε μεγάλο όγκο πωλήσεων και καλή διανομή, πράγματα που δεν υπάρχουν απαραίτητα από την αρχή», είπε τηλεφωνικά.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η Solar Food είναι η πρώτη startup τέτοιου είδους που έχει δει έστω να πλησιάζει στην αγορά και παραμένει αισιόδοξος για τη σκόνη πρωτεΐνης. «Το 2018 ήταν χρονιά ορόσημο για τη φυτική διατροφή», είπε. «Σίγουρα έχει γίνει “κανονική” και αυτό μπορεί να βοηθήσει όποια νέα εταιρεία ενδιαφέρεται για την αγορά τροφίμων, να πουλήσει και να βγάλει κέρδος από ένα προϊόν της, που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το περιβάλλον».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria