Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ - OlaDeka

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Μεταφέρθηκε χρονικά η κρίσιμη συνεδρίαση έπειτα από απόφαση του Πάνου Καμμένου

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα εξοπλιστικά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αναβάλλεται και αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη (10/1) ή την Παρασκευή (11/1). Τα εξοπλιστικά φαίνεται πως «φρέναραν» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο πολλοί σχολίαζαν ότι ο Πάνος Καμμένος αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία είχε φυλλορροήσει. Ταυτόχρονα, η επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα «έσπρωξε» ήδη για το απόγευμα της Παρασκευής τη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογεί τις ρευστές συνθήκες και παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας. Ωστόσο, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μετά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όχι να προκαλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής. Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως ακόμη και με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ έχει εξασφαλιστεί νέα πλειοψηφία, επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση όσους ενδεχομένως έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς στήριξη της κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι πως η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη, αναμένεται να «παγώσει» τις όποιες εσωτερικές εξελίξεις και η επανεκκίνηση να ακολουθήσει το απόγευμα της Παρασκευής. «Πεδίο μάχης» έγινε η Ολομέλεια, όπου συζητήθηκε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας η τροπολογία για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε, χωρίς να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, να συζητηθεί αυτή το μεσημέρι της Παρασκευής σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών και να ακολουθήσει τη Δευτέρα, ονομαστική ψηφοφορία όπως ζήτησε η ΝΔ.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία τη Δευτέρα. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην Επιτροπή εξοπλισμών… Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρόταση να συζητήσουμε στην Επιτροπή Εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην Επιτροπή Άμυνας», για να λυθούν όλες οι απορίες, είπε ο κ. Καμμένος. Την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών επιβεβαίωσε αργότερα ο Νίκος Ξυδάκης.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης εμφανίστηκε τρόπον τινά προκλητικός λέγοντας από βήματος: «Θέλω να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι αυτή η κυβέρνηση θα περάσει τη σύμβαση για τις Πρέσπες, άρα όλη η φιλολογία ότι δεν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή έχει καταρρεύσει. Θα περάσει η σύμβαση για τις Πρέσπες, θα πιείτε το ποτήρι αυτό κύριοι της ΝΔ». Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή, θεωρήθηκε εμμέσως προκλητική και έναντι του υπουργού Άμυνας. «Φέρτε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για να καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 για να ολοκληρώσει το έργο της για να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα», πρόσθεσε επίσης ο κ. Φίλης.

Τα νερά τάραξε από βήματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επισημαίνοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στον κ. Φίλη για τα περί υπερψήφισης, είπε χαρακτηριστικά «Αν δε ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης ξεχάστε το Ποτάμι, τις Πρέσπες, την Τριχωνίδα ή τη Βιστονίδα»… Προηγουμένως ο ίδιος είχε ρωτήσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αν αυτό είναι το τελευταίο του νομοσχέδιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria