Έτοιμη να δοκιμάσει τις αγορές η Ελλάδα – Τα σχέδια για το νέο ομόλογο - OlaDeka

Έτοιμη να δοκιμάσει τις αγορές η Ελλάδα – Τα σχέδια για το νέο ομόλογο

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που σπρώχνει τους επενδυτές ομολόγων προς τον ευρωπαϊκό νότο μπορεί να βοηθήσει μια δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές με μια έκδοση ομολόγου μεσοπρόθεσμής διάρκειας και μικρής αξίας.

Αυτόν τον δρόμο που προτείνουν οι αναλυτές φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ναι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 2 με 3 δισ. ευρώ ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η κυβέρνηση ανανέωσε τη ψήφο εμπιστοσύνης και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος «μετα-προγραμματικός» έλεγχος των κλιμακίων των Θεσμών (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕSM) χωρίς να έχουν καταγράφει… σημαντικά παρατράγουδα.

Η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της αποστολής των Θεσμών, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019 αλλά κανείς δεν περιμένει ότι θα υπάρξει κάτι το οποίο θα δυναμιτίσει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα.

Παραμένουν όμως κάποια γκρίζα σημεία, εξαιρετικά σημαντικά για τις αγορές. Το πρώτο και πιο σημαντικό αφορά τις τράπεζες και το σχήμα που θα επιλεγεί τελικά για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο ίδιο πλαίσιο εξαιρετικά σημαντικό είναι και το τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Παρά όμως αυτά τα θέματα που μένουν ανοιχτά, αναλυτές θεωρούν πως υποστηρικτικά μπορεί να λειτουργήσει το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. Το κλίμα στην αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί πολύ από την στιγμή που λύθηκε η διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg το ενδιαφέρον που προσέλκυσαν οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυτόν τον μήνα δεν είχε προηγούμενο, με τις προσφορές να φθάνουν τα 106 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ζήτηση για το νέο 10ετές ισπανικό ομόλογο που εκδόθηκε την Τρίτη έφθασε τα 46,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί πετυχημένες εκδόσεις από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν πέσει 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν 11 μονάδες βάσης.

Το «στοίχημα» του 5ετούς

Το βασικό ζητούμενο κατά ερχόμενη έκδοση να υπάρξει προσφορά που θα υπερκαλύψει την προσφορά και το επιτόκιο να κινηθεί στα επίπεδα του 3,6% με 3,8%. Ένας ακόμη ποιοτικός στόχος αφορά το «μείγμα» των επενδυτών που θα συμμετάσχουν με βασικό στόχο την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή μακροπρόθεσμών θεσμικών επενδυτών, αντί για hedge funds.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει πολλά να κερδίσει από μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, δεδομένου ότι ο στόχος είναι συγκεντρωθούν περί τα 7 δισ. ευρώ από νέες εκδόσεις ομολόγων το 2017.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria