Έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο - OlaDeka

Έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε δανειστεί από την αγορά περίπου 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετους ομολόγου. Η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου γίνεται σε μία ευνοϊκή στιγμή, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ. Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του παλιού πλέον 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», ο µηχανισµός είναι έτοιµος εδώ και πολλούς µήνες για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, κάτι που ατύπως η κυβέρνηση θα επιθυµούσε να είχε γίνει ακόµη και στις αρχές Αυγούστου. Οµως, η αναταραχή στις αγορές το φθινόπωρο, µε κεντρικό τροφοδότη την Ιταλία, δεν άνοιξε το παράθυρο για µια έκδοση υψηλού συµβολικού χαρακτήρα, χρονικά κοντά στην έξοδο της χώρας

Ο στόχος της νέας έκδοσης είναι διπλός: να υλοποιηθεί µε όσο το δυνατόν χαµηλότερο κόστος -ήδη την προηγούµενη εβδοµάδα το επιτόκιο του πενταετούς οµολόγου υποχωρούσε οριακά κάτω του 3% κατά τη διαπραγµάτευση, κάτι που σηµαίνει ότι ένα επιτόκιο στην περιοχή του από 3,5% έως 3,6%- και να βελτιωθεί το προφίλ των επενδυτών που θα επενδύσουν ξανά στο ελληνικό χρέος.

Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η αύξηση σε µικρό ή µεγάλο βαθµό των µακροπρόθεσµων επενδυτών (ασφαλιστικών ταµείων, τραπεζών κ.ά.) που θα µπουν στη νέα έκδοση θα είναι µια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Αθήνα στη µακρά διαδικασία αποκατάστασης κανονικών συνθηκών στην ελληνική αγορά χρέους που φέρει πολλαπλά «τραύµατα» από την κρίση µε κορυφαίο ορόσηµο το κούρεµα µέσω του PSI.

Τους αναδόχους της νέας έκδοσης ομολόγου 5ετούς διάρκειας ανακοίνωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria