Χριστουγεννιάτικος μποναμάς: Έρχονται αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους - OlaDeka

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς: Έρχονται αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους

Οι ωφελούμενοι δικαιούχοι θα δουν αναπροσαρμογές από 20 έως και 700 ευρώ τον μήνα. Αιτία η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από τη νέα χρονιά

Αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 20 έως και 700 ευρώ τον μήνα θα δουν στις αποδοχές τους χιλιάδες συνταξιούχοι στο τέλος του Δεκεμβρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μη περικοπή των συντάξεων. Εκτός από τις αποτραπείσες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (η «προσωπική διαφορά» προέβλεπε περικοπές μέχρι 18%), που αφορούν σε 1 εκατομμύριο συνταξιοδοτούμενους, υπάρχουν και περίπου 600.000 συνταξιούχοι οι οποίοι προβλέπεται να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Του Σωτήρη Καψώχα
[email protected]

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, από 1/1/2019 θα γίνει αναπροσαρμογή των συντάξεων, δηλαδή κάποιες ομάδες συνταξιούχων θα δουν τις συντάξιμες αποδοχές τους να είναι μεγαλύτερες από 20 έως και 150 ευρώ, καθώς, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, θα πρέπει να πάρουν υψηλότερες συντάξεις από αυτές που λαμβάνουν σήμερα. Ωστόσο, στους συνταξιούχους των πρώην ειδικών Ταμείων η προσαύξηση στην ανταποδοτική εκτιμάται ότι θα είναι από 35% έως 50%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσουν από την αναπροσαρμογή έως 700 ευρώ! Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν ειναι:

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 έτη ασφάλισης

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με ασφαλιστικές κλάσεις από τη 18η έως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα, δηλαδή ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα/ημέρες ασφάλισης). Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι κερδίζουν διπλά από τον νέο τρόπο υπολογισμού: ευνοούνται και από τους συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης και από τον τεκμαρτό μισθό, βάσει του οποίου υπολογίστηκε η σύνταξή τους. Επιπρόσθετα, καθώς θα λάβουν την εθνική σύνταξη (384 ευρώ), θα έχουν την πλήρη βάση ώστε να εκμεταλλευτούν τη λειτουργία του νέου τρόπου υπολογισμού στο σύνολό της. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε στα 60 έτη με πλήρη σύνταξη το 2007 και σήμερα λαμβάνει 515 ευρώ, από την 1/1/2019 με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει σύνταξη ύψους 572 ευρώ. Δικαιούται, δηλαδή, προσαύξηση 57 ευρώ.

Συνταξιούχοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι συνταξιούχοι ανήκαν ασφαλιστικά στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ που έδινε επιλογή σύνταξης με τις δημοσιοϋπαλληλικές ή τις κοινές διατάξεις και επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν με δημοσιοϋπαλληλικές. Το «κλειδί» είναι ότι κατέβαλλαν εισφορές που αφορούσαν σε υψηλότερο συντάξιμο μισθό από τη βάση υπολογισμού της παλαιάς τους σύνταξης, καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι πλήρωναν εισφορές στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι μόνο στον βασικό μισθό, με τον οποίο βγήκε η σύνταξή τους. Ετσι, προκύπτει προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη που ανέρχεται από 15% έως 20%.

Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών (ΤΑΠΟΤΕ, ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤΣΠ-ΕΤΕ κ.λπ.)

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά Ταμεία. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές σε ποσοστό 30% ή και παραπάνω επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού και καθώς οι συντάξεις των εν λόγω ασφαλισμένων είχαν υποστεί τεράστιες περικοπές, αναμένεται, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη που κυμαίνεται από 35% έως 50%. Για παράδειγμα, υπάλληλος του ΟΤΕ που αποχώρησε το 2011 με 35ετία. Η σύνταξη που σήμερα του καταβάλλεται είναι στα 1.310 ευρώ μετά τις περικοπές που έχει υποστεί. Μετά τον επανυπολογισμό και την προσαύξηση της ανταποδοτικής λόγω συντελεστή, η σύνταξή του θα είναι 1.942 ευρώ, με συνέπεια να δικαιούται προσαύξηση 632 ευρώ στη σύνταξη, που θα του καταβληθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι αυτοκινητιστές που έλαβαν σύνταξη από τον πρώην ΟΑΕΕ με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης. Οι συντάξεις των συγκεκριμένων είναι εξαιρετικά χαμηλές λόγω των μικρών εισφορών που κατέβαλλαν, γενικά όμως πλέον με τους υψηλούς συντελεστές που έχει η ανταποδοτική σύνταξη στις περιπτώσεις 35ετίας και πάνω βγαίνουν κερδισμένοι.

Συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που είχαν περισσότερους από έναν φορείς ασφάλισης στον ασφαλιστικό τους βίο. Οι κατηγορίες αυτές υπέστησαν μειώσεις ειδικά στο τμήμα συμμετοχής, λόγω διαφοράς στα όρια ηλικίας από φορέα σε φορέα. Ετσι, υπήρχαν περιπτώσεις, όπως, π.χ., η συμμετοχή του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, στις οποίες η μείωση του τμήματος συμμετοχής μπορούσε να ξεπεράσει το 50%. Με τις νέες διατάξεις η χρήση της διαδοχικής έχει καταργηθεί και ο χρόνος υπολογίζεται ενιαία. Ετσι, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να προσδοκούν σημαντική προσαύξηση, που θα κυμανθεί από 80 έως και 110 ευρώ τον μήνα.

Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη – μειωμένη σύνταξη έως 30%

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με πρόωρη – μειωμένη σύνταξη, η οποία, με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, υπέστη περικοπή που έφτανε έως και 30%. Με το παλαιό καθεστώς η μείωση υπολογιζόταν στο σύνολο του ποσού της σύνταξης και η ποινή ήταν 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Με τις νέες διατάξεις και τον επανυπολογισμό η μείωση πλέον υπολογίζεται μόνο στην εθνική σύνταξη. Ετσι, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος έχει υποστεί την υψηλότερη μείωση, δηλαδή το 30%, το μέγιστο ποσό στο οποίο και μπορεί να μειωθεί η νέα αναπροσαρμοσμένη σύνταξή του είναι τα 115,2 ευρώ. Το ποσό της ανταποδοτικής πρέπει να του χορηγηθεί πλήρες. Ετσι, το υπόλοιπο του ποσού που θα κερδηθεί θα πρέπει να καταβληθεί ως προσαύξηση της σύνταξης.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 79 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria