Ο εφιάλτης αναβίωσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο φέτος, τα οποία κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις από το 2008 που είχε ξεσπάσει η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Από τα υψηλά του έτους τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει βουτιά 16%, ενώ ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 13% λίγες μόνο ημέρες πριν το κλείσιμο του έτους. Από τις 41 προηγούμενες εβδομάδες, καταγράφηκαν εκροές επενδυτικών κεφαλαίων στις 40 από αυτές, με 80 δισ. ευρώ να κάνουν «φτερά» από τους ευρωπαϊκούς τίτλους.

europeanΤι προκάλεσε το «μαύρο» 2018 στην Ευρώπη

Οι περισσότεροι παράγοντες που κρύβονται πίσω από τις ισχυρές ρευστοποιήσεις ευρωπαϊκών μετοχών αφορούν τη παγκόσμια οικονομία, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στους πιο «ευρωπαϊκούς» παράγοντες εντάσσονται η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, καθώς και η λήξη του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, καθώς και η επαναφορά των ανησυχιών για το ελληνικό χρέος επηρέασαν επίσης αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στην ήπειρο, αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολύ φθηνές. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει επιστρέψει σε αποτίμηση (P/E) 13, δηλαδή στα επίπεδα του 2013.

Ποιοι κλάδοι «χτυπήθηκαν» περισσότερο

Όσον αφορά στους κλάδους, τις υψηλότερες αποδόσεις κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνοι οι βασικοί πόροι, η τεχνολογία και η λιανική, ωστόσο, δέχθηκαν πλήγμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω των εμπορικών εντάσεων.

Μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς –έως τον Οκτώβριο- ήταν το πετρέλαιο, ωστόσο, σε λιγότερο από τρεις μήνες σημείωσε ελεύθερη πτώση 40%. Συνεχή πτώση σημείωσαν όλο το 12μηνο οι κλάδοι των τραπεζών και των αυτοκινήτων.

Ποιες χώρες βυθίστηκαν στο «κόκκινο»

Σοβαρές απώλειες κατέγραψε το 2018 το γερμανικό χρηματιστήριο, στον απόηχο των εκτιμήσεων για μειωμένη εταιρική κερδοφορία στον κλάδο των αυτοκινήτων και των εξαγωγέων. Ο δείκτης DAX υποχωρούσε κατά 17,55% στις 20 Δεκεμβρίου.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν, επίσης, οι ιταλικοί δείκτες εν μέσω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών τους τελευταίους μήνες, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 15%.

Η υποχώρηση της στερλίνας δεν αποτυπώθηκε σε άνοδο των βρετανικών δεικτών, όπως αναμενόταν, με τον FTSE 100 να βυθίζεται κατά 12%. Λιγότερες απώλειες από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψε το Παρίσι, με τον δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 11,3% φέτος.

Τι προβλέπει για το 2019 η UBS

Καθησυχαστική εμφανίζεται για το επόμενο έτος η επενδυτική τράπεζα UBS, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αναμένει δε σημαντική ανάπτυξη τους κλάδους που επηρεάζονται από την αύξηση του πληθυσμού, τη γήρανση και την αστικοποίηση.

Όσον αφορά στις επενδυτικές επιλογές, τάσσεται υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων, όπως τα οικονομικά είδη που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. «Οι βιώσιμες επενδύσεις δεν βλάπτουν το χαρτοφυλάκιό σας, αναφέρει στην έκθεση με τις ετήσιες εκτιμήσεις τις για το 2019.

Πηγή