Τσουνάμι στην Ινδονησία: «Σπάνιο γεωδυναμικό και αστρονομικό φαινόμενο» - OlaDeka

Τσουνάμι στην Ινδονησία: «Σπάνιο γεωδυναμικό και αστρονομικό φαινόμενο»

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έκανε λόγο για ένα «σπάνιο γεωδυναμικό και αστρονομικό φαινόμενο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ως ένα «σπάνιο γεωδυναμικό και αστρονομικό φαινόμενο» χαρακτήρισε ο Ευθύμης Λέκκας το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 222 άτομα.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), εξήγησε πως πρόκειται για το «πιο αιφνίδιο τσουνάμι», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη συνθετότητα των κινδύνων».

«Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας» εκτίμησε παράλληλα.

Έσπευσε μάλιστα, να προσθέσει ότι «η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νεκροί και τραυματίες από τσουνάμι από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα στην Ινδονησία.
© AFP 2018 / SEMI / AFP
Στους 222 οι νεκροί από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία: Πάνω από 800 οι τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι το τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος, προκλήθηκε έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που οφείλεται στην έκρηξη του ηφαιστείου «Ανάκ Κρακατόα».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Λέκκα:

«Το τσουνάμι που εκδηλώθηκε στον πορθμό Σούντα μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία (22-23/12) χαρακτηρίζεται από μία σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων.

Αρχικά μία μικρή έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά κέντρα στον κόσμο, το Κρακατόα, δρομολόγησε μία υποθαλάσσια κατολίσθηση στον πυθμένα, η οποία μετέθεσε τεράστιες ποσότητες ύδατος και προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε τις εκατέρωθεν ακτές του πορθμού.

Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την υψηλή στάθμη της θάλασσας λόγω παλίρροιας με παράλληλη εμφάνιση πανσέληνου. Εκτιμάται ότι το ύψος του τσουνάμι ήταν 2 μέτρα και ενισχύθηκε κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της παλίρροιας.

Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας.

Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/NIKOS LIBERTAS
Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων. Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria