Τολμηρές αποφάσεις για τα χρέη στο Δημόσιο - OlaDeka

Τολμηρές αποφάσεις για τα χρέη στο Δημόσιο

Για να ανασάνει ο κόσμος και η οικονομία – Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν για 120 δόσεις και διαγραφή οφειλών

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ομηρίας βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών έχουν βραχυκυκλώσει τις τράπεζες αφού ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο με αποτέλεσμα να προκαλείται ασφυξία στην αγορά και οργή στην κοινωνία.

Οι συνταγές που επέβαλε η τρόικα για την είσπραξη των οφειλών, το μόνο που κατάφεραν είναι να εξοντώσουν τις επιχειρήσεις και να εγκλωβίσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας.

Τα χρέη προς το Δημόσιο και τις εφορίες αντί να μειωθούν εκτινάχθηκαν στα ύψη γιατί οι ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Γι’ αυτό απαιτείται μια γενναία και τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία που δίνει λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα περιλαμβάνει 120 δόσεις χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις σε συνδυασμό με διαγραφή προστίμων και ενός μέρους του κεφαλαίου ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει σήμερα ξεχωριστά κάθε οφειλέτης, θα πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία.

Γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στο μισό πληθυσμό της χώρας, στις επιχειρήσεις, αλλά και στο ίδιο το κράτος που θα δει τα δημόσια ταμεία να γεμίζουν αν υπάρξει πραγματική λύση και όχι ανακύκλωση των καταστροφικών συνταγών της τρόικας.

Σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα διαιωνίζεται γιατί οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και ο κόσμος μετά την αφαίμαξη και την καταστροφή που έχει υποστεί στην οκταετία των μνημονίων δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει παλαιά χρέη.

Μια γενναία ρύθμιση με παράλληλη διαγραφή ενός μέρους του κεφαλαίου θα μπορούσε να φέρει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στον δημόσιο κορβανά δίνοντας ανάσα στην αγορά.

Τα αποτελέσματα μιας βιώσιμης λύσης στο τεράστιο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ήταν πολλαπλασιαστικά σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Πάνω απ’ όλα, θα απελευθέρωνε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν καθημερινά τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των κλειδωμένων λογαριασμών.

Είναι σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη μιας τολμηρής ρύθμισης όπως τους έπεισε για το ζήτημα των συντάξεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria