Πομπέο: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μειώσει την «κακόβουλη ρωσική επιρροή» - OlaDeka

Πομπέο: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μειώσει την «κακόβουλη ρωσική επιρροή»

«Πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια η Ελλάδα»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, μετά το τετ α τετ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, είπε επίσης ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλου. Το τετ α τετ των δυο ανδρών έγινε στο πλαίσιο του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας — ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ότι θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή.

Μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

 

«Υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει ενεργειακά προς τις πηγές και τη μεταφορά. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας — ΗΠΑ «ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο» και πως το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την ευθυγράμμιση συμφερόντων στην περιοχή, τις κοινές κοινές και την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι αποτελεί μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή με τους βόρειους γείτονες της Ελλάδας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria