Οpen: Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Alco για τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ - OlaDeka

Οpen: Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Alco για τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση της Alco που έγινε για λογαριασμό του Open δίνει ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι  το 42% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν «πότε πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνουν εκλογές» απάντησαν ότι θα ήταν ήταν προτιμότερο στο τέλος της τετραετίας. (Περίοδος 5-10/12/20-18).

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων, Κώστας Παναγόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Έλλη Στάη η δημοσκόπηση δέιχνει προβάδισμα 5,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. (καταγραφή τάσεων περιόδου 5-10/12/2018)

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 18,4%, η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2%, το ΚΚΕ με 5,3% και το ΚΙΝΑΛ με 4,6%. ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 2,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,7%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, η Ένωση Κεντρώων με 1,6%, το Ποτάμι με 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 4,5% των ερωτηθέντων, ενώ τα ποσοστά των λευκών και της αποχής είναι 2,4% και 11,7% αντίστοιχα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 13,6%.

Με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,2% ενώ τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5,4%, Λαϊκή Ενότητα 2,9%, ΑΝΕΛ 2%, Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων 1,9%, Ποτάμι 1,3% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 15,8% ενώ άλλο κόμμα ανέφερε το 5,2%.

Οι συσπειρώσεις, οι μετακινήσεις και ο γρίφος των αναποφάσιστων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία των συσπειρώσεων των κομμάτων αλλά και των μετακινήσεων των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 80%, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας αγγίζει το 54%. Η συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 62%, ενώ υψηλή εμφανίζεται και η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ποσοστό 15% δηλώνει πλέον αναποφάσιστο, ενώ ποσοστό 9% και 8% κατευθύνεται προς την αποχή και τη ΝΔ αντίστοιχα. Το δεύτερο είναι οι εισροές στη ΝΔ. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει μεν να χάνει ένα 9% που δηλώνει πλέον αναποφάσιστο, ωστόσο φαίνεται πως παίρνει ψηφοφόρους τόσο από το Ποτάμι (32%) όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (19%). Από το Ποτάμι φαίνεται να “τσιμπάει” πάντως ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ (10%).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας και για τη σύσταση της κατηγορίας των αναποφάσιστων.Το 30% εξ αυτών είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ μόλις το 15% είχαν ψηφίσει ΝΔ.

Νικητής ο… κανένας 

Την ίδια στιγμή, πάντως, μικρή σχετικά εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχουν οι πολίτες στους δύο διεκδικητές της εξουσίας, καθώς στο άτυπο “κρας τεστ” της δημοσκόπησης νικητής αναδεικνύεται ο… κανένας. Στο ερώτημα “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;”, ποσοστό 42% απαντά “κανέναν”. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27% βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ένα ποσοστό 25% δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα “ποιος νοιάζεται περισσότερο για εσάς, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;” νικητής αναδεικνύεται και πάλι ο κανένας με ποσοστό 55%. Ποσοστό 21% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ποσοστό 20% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο ερώτημα “μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι πολεμάει περισσότερο τη διαπλοκή”, όπου ο… “κανένας” συγκεντρώνει ποσοστό 51%, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ένα προβάδισμα με ποσοστό 26% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 14%.

Στο ερώτημα “μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι μπορεί καλύτερα να αποκαταστήσει τις αδικίες των μνημονίων;”, 55% απαντά “κανένας”, 19% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και ποσοστό 18% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη, σαφές είναι το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη. Έτσι, ενώ ποσοστό 49% απαντά “κανένας”, ποσοστό 27% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποσοστό 16% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, στο ερώτημα ποιον θα καλούσατε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, 6 στους 10 απαντούν και εδώ “κανέναν από τους δύο”, ένα ποσοστό 18% τον Αλέξη Τσίπρα και ένα ποσοστό 15% τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόωρες εκλογές και αποτέλεσμα της κάλπης

Μοιρασμένα είναι τα πράγματα αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το ποια οικονομική πολιτική μπορεί να έχει την πιο θετική επίδραση στην κοινωνία με ένα ποσοστό 26% να απαντά η πολιτική της κυβέρνησης και ένα 27% να απαντά εκείνη της ΝΔ.

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα εάν κυβερνούσε η ΝΔ, ένα ποσοστό 38% απαντά ίδια, ένα ποσοστό 25% απαντά καλύτερα και ένα 31% απαντά χειρότερα.

Διχασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά και με το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Στο ερώτημα “πότε πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να γίνουν εκλογές;” ποσοστό 42% αναφέρει στο τέλος της τετραετίας. Ένα ποσοστό 27% απαντά τον Μάρτιο και ένα ποσοστό 15% απαντά τον Μάιο. Αθροιστικά τα δύο τελευταία ποσοστά βρισκονται στο 42%.

Στο ερώτημα “ποια εξέλιξη θα θέλατε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές” ένα ποσοστό 21% δηλώνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμη (7%) είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (14%), ένα ποσοστό 34%, είτε αυτοδύναμη (15%), είτε με κορμό τη ΝΔ (19%), ενά ένα ποσοστό 21% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές, οι οποίες σημειώνεται ότι εάν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.

Τι λένε οι πολίτες για τις παροχές

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών και στα λεγόμενα “ποιοτικά ερωτήματα” αλλά και σε εκείνα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα.

Έτσι, στο ερώτημα εάν το 2019 θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το 2018 για τους ίδιους και την οικογένειά τους, το 36% απάντησε το ίδιο, το 32% απάντησε καλύτερο ενώ το 26% απάντησε χειρότερο. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. διευθύνων σύμβουλος της ALCO, κ. Παναγόπουλος, για την πρώτη φορά εδώ και καιρό που στην συγκεκριμένη ερώτηση το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Στο ερώτημα του αν πιστεύουν ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν ή εάν αποτελούν εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, το συντριπτικό ποσοστό του 58% απαντά “εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα”, ενώ μόλις ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν (32%).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 πολίτες (63%) εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria