Αναζητώντας τη θετική ατζέντα στη Μόσχα ο Τσίπρας - OlaDeka

Αναζητώντας τη θετική ατζέντα στη Μόσχα ο Τσίπρας

Χωρίς ακόμα να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 6 Δεκεμβρίου όπου την επόμενη μέρα 7 Δεκεμβρίου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev στην κατοικία έξω από τη πρωτεύουσα της Ρωσίας και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin στο Κρεμλίνο.

Είναι η τέταρτη επίσημη συνάντηση των δυο ηγετών. Έχουν προηγηθεί δυο επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στις 8 Απριλίου 2015 στη Μόσχα και στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα στις 27 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του προσκυνηματικού ταξιδιού του στο Άγιο Όρος. Η τελευταία συνάντηση Τσίπρα Putin πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στο περιθώριο του Forum One Belt One Road, στις 14 Μαΐου 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, η ρωσική πλευρά δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ρωσική πρωτεύουσα μετά την διπλωματική κρίση που δημιούργησε ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις τον Ιούλιο του 2018 με την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δυο, λόγω της αρνητικής εμπλοκής τους, στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό.

Αυτό που ενόχλησε την ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ήταν ότι ενώ στις 13 Ιουνίου 2018 υπήρξε συνάντηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov στη Μόσχα, όπου δόθηκε και η επίσημη πρόσκληση για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα,  δεν έγινε καμιά αναφορά από τον Νίκο Κοτζιά προς τον Ρώσο ομόλογο του για την «ενόχληση» της Ελλάδας στις κινήσεις των Ρώσων διπλωματών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αφέθηκε να διαρρεύσει ότι δεν ήταν επιθυμητή η παρουσία του πρώην ΥΠΕΞ στην επίσκεψη, όταν αυτή αποφασίσθηκε από την Ρωσική πλευρά.

Η τελευταία διπλωματική ένταση αλλά και η μεγάλη χρονική «απραξία» στις σχέσεις των δυο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση των δυο ηγετών.

Η Ελλάδα από τη δική της την πλευρά επιθυμεί την επαναπροσέγγιση μιας ισχυρής χώρας όπως η Ρωσία για τη διατήρηση των ισορροπιών στην διεθνή πολιτική σκηνή στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ βλέπει θετικά μια επωφελή συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο.

Από την ρωσική πλευρά υπάρχει επιθυμία για παρουσία της χώρας στην Ελλάδα είτε μέσω επενδύσεων είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο, προς το παρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ενώ έχει υπάρξει διάθεση για επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής παρουσίαση ικανών προτάσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να αξιολογηθούν θετικά και να προχωρήσουν σε υλοποίηση.

Επιθυμία της Ρωσικής ηγεσίας είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη των «αποτυχημένων» επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία το 2015 και να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα πάνω στην οποία θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια στρατηγική συνεργασία, ανάμεσα σε δυο παραδοσιακά φίλες χώρες.

Κατά τα άλλα σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις σε θέματα οικονομίας, ενέργειας, πολιτισμού, ενώ θα συζητηθούν και περιφερειακά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, το Συριακό, η Λιβύη και οι Ευρωρωσικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.ά. Τις συμφωνίες θα υπογράψει από την ελληνική πλευρά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος θα συμμετάσχει και στην 11η Μικτή Διυπουργική Ελλάδας Ρωσίας 5 με 6 Δεκεμβρίου.

Πάντως εντύπωση προκαλεί η μικρή συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στην επίσκεψη αυτή, παρ’ ότι υπάρχει διάθεση κι επιθυμία κι από τις δυο πλευρές να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria