Έρχονται Χριστούγεννα...που πάμε; - OlaDeka

Έρχονται Χριστούγεννα…που πάμε;

Γράφει ο Φίλιππος Θεοδώρου

Τα Xmas είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού. Επίσης αυτό το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ονομάζεται και Δωδεκαήμερο.

Ήδη σε άλλες χώρες, όπως στή Γερμανία  το γιορτάζουν με το λεγόμενο weihnachtsmarkt, ενώ εδώ ακολουθούμε τα βήματα της Καστοριανής παράδοσης -πιστοί και μη- δηλαδή να φευγουμε τις μέρες των εορτών από τον νομό μας, ή όχι;… μάλλον ναι.

Όλοι οι Καστοριανοι νιώθουν την κατάνυξη των ημερών με σκόπιμες τάσεις φυγής.  Μόνο πού φέτος, θέλουμε να αποδράσουμε περισσότερο και γιατί όχι σε κάποιον άλλο νομό. Εξάλλου αυτός ο μήνας έχει πολλές ‘’Ανοιχτες Κυριακές’’.

Αυτό σημαίνει ότι ως συνηθώς θα ψωνίσουμε εκτός νομού αντί να στηρίξουμε την τοπική αγορά που το έχει τόσο ανάγκη. Εξάλλου δεν είμαστε…Κοζανίτες.

Αναλυτικότερα….αυτό το ΠΣΚ οι Καστοριανοί πηγαίνουν Ονειρούπολη και Μύλο των Ξωτικών. Το επόμενο Σαββατοκύριακο πάνε στη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη να δούνε το Χmas tree από κοντά. Βλέπετε ανέκαθεν στηρίζαμε τους άλλους νομούς εκτός από το δικό μας. Έτσι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο κατηφορίζουν προς  τα μαγευτικά Ιωάννινα, ώστε να επισκεφθούν το χωριό του Αϊ Βασίλη, μιάς και εδώ χωριό έχουμε την πόλη μας και από Αϊ Βασίληδες αρχολίπαρους πολλούς. Μετά από τόσες εξορμήσεις μένουμε εδώ και έως τότε θα έχει ανάψει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως το τελευταίο στη Δυτ.Μακεδονία- ε ναι έχουμε και σε κάτι την πρωτιά; Μάλιστα για Χριστούγεννα θα χει κόσμο η Καστοριά, τουρίστες που θα έχουν έρθει για Πρωτοχρονιά και Ραγκουτσάρια.

Αχ αυτή την εποχή όλα έχουν άλλον αέρα, τα ήθη & έθιμα που ξεκινούν από νωρίς και καταλήγουν ως συνήθως σε γλέντι με καλή παρέα και άφθονο φαγητό.

Τέλος εύχομαι να τα ζήσετε όλα αυτά, διότι η Καστοριά θα χει κόσμο έως και τις 08/01/2019.

Μετά θα βγει η γνωστή σε όλους σας αρκούδα…

Φίλιππος Θεοδώρου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria