Συναγερμός και μετά… σιωπητήριο για την επιστολή-καταπέλτη Αρσένη – Οι αντιδράσεις για την αποκάλυψη της «Νέας Σελίδας» - OlaDeka

Συναγερμός και μετά… σιωπητήριο για την επιστολή-καταπέλτη Αρσένη – Οι αντιδράσεις για την αποκάλυψη της «Νέας Σελίδας»

Μέσω της… στήλης του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα» επιχείρησε να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός, διατηρώντας το «δασκαλίστικο» και απαξιωτικό για τον πρώην υπουργό ύφος

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε η Χαριλάου Τρικούπη ήδη από το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου, όταν η πρώτη έκδοση των κυριακάτικων εφημερίδων άρχισε να κυκλοφορεί σε κεντρικά σημεία και είδε το φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη της «Νέας Σελίδας» για την άγνωστη προφητική επιστολή-καταπέλτη που είχε αποστείλει ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης στον Κώστα Σημίτη.

Του Μιχάλη Γεωργίου

Εξάλλου, η αποκάλυψη της εφημερίδας μας ήρθε να «κουμπώσει» με τους… σκελετούς του ΠΑΣΟΚπου είχαν αρχίσει να βγαίνουν (ξανά) από τις ντουλάπες του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και τη δημόσια συζήτηση που πυροδότησε το γεγονός ότι σχεδόν όλος ο σκληρός πυρήνας των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» και του κλειστού συστήματος εξουσίας επί πρωθυπουργίας Σημίτη εμφανίζεται να έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.

Αποκαλύψεις-φωτιά

Για την ιστορία, η «Νέα Σελίδα» αποκάλυψε μια επιστολή-κόλαφο που είχε αποστείλει στον Κώστα Σημίτη τον Ιούλιο του 2003 -ήτοι μερικούς μήνες πριν από την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του επόμενου έτους- ο Γεράσιμος Αρσένης. Μπορεί ο αείμνηστος Αρσένης να ήταν τότε απλός βουλευτής, ωστόσο εκπροσωπούσε την «ψυχή» του λαϊκού ΠΑΣΟΚ, ήταν κορυφαίο στέλεχος και παραλίγο πρόεδρος του κόμματος και αποτελούσε σάρκα εκ της σαρκός του γνήσιου πατριωτικού κινήματος που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική κυριαρχία από το 1981 έως το 2012. Ο Γεράσιμος Αρσένης, λοιπόν, με τις προφητικές προειδοποιήσεις και καταγγελίες του δεν αναδεικνύει απλώς, 15 ολόκληρα χρόνια πριν, τις βαριές πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού για την κατάσταση σήψης και διαφθοράς που πλέον αποτελεί αρμοδιότητα του… αστυνομικού ρεπορτάζ, αλλά ταυτοχρόνως «βλέπει» την επερχόμενη κρίση και ανατέμνει τα σαθρά θεμέλια επί των οποίων είχε στηριχτεί η επίπλαστη ανάπτυξη του δανεισμού, του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων, που κατέρρευσαν με πάταγο μερικά χρόνια αργότερα, οδηγώντας την Ελλάδα στη θηλιά του μνημονίου.

Τα μηνύματα

Μερικές μόνο φράσεις από την επιστολή-καταπέλτη του Γεράσιμου Αρσένη -που για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ήταν πολιτικός που «έβλεπε» πολύ μπροστά από την εποχή του- είναι αρκετές για να αναδειχτούν οι βαριές ιστορικές ευθύνες του Κώστα Σημίτη, ο οποίος, μάλιστα, είχε απαντήσει τότε σχεδόν απαξιωτικά στον ανθυποψήφιό του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντάς του ότι έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και κατηγορώντας τον ότι έγραψε επιστολή για… μελλοντική χρήση.

«Επί των ημερών σου άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά», «έφτιαξες κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιέφεραν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα», «άνοιξες την πόρτα για την κρίση, που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχοι», «διέσυρες το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψες σε κεντροδεξιό κόμμα» είναι μερικά μόνο από τα βαρυσήμαντα μηνύματα που απευθύνει στον Κώστα Σημίτη ο Γεράσιμος Αρσένης τον Ιούλιο του 2003. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε η ανατομία του συστήματος διαπλοκής και του εκσυγχρονιστικού «παρακράτους» που κινούσε τα νήματα της εξουσίας. «Σήμερα ο πολίτης διερωτάται: Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησής μας; Είναι ενός ανδρός αρχή; Είναι η εξωθεσμική παρέα του πρωινού καφέ; Είναι οι γνωστοί διαπλεκόμενοι – προνομιούχοι συνδαιτυμόνες του Δημοσίου και μεγιστάνες των ΜΜΕ ή είναι λίγο και από τα τρία;» διερωτάται στην επιστολή του ο Γεράσιμος Αρσένης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Επρεπε πρώτα να διασυρθεί το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ για να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν διαπλοκή και διαφθορά που αλλοιώνουν επικίνδυνα τον χαρακτήρα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος;».

Ο Σημίτης έσπασε τη σιωπή του

Τον εκκωφαντικό, πάντως, χαρακτήρα της αποκάλυψης επιβεβαίωσε και η πρωτοβουλία του -αμετανόητα σιωπηρού σε ό,τι αφορά στα σκάνδαλα επί «εκσυγχρονισμού»- Κώστα Σημίτη να σπάσει τη σιωπή του. Ο πρώην πρωθυπουργός, που μέχρι την αποκάλυψη της εφημερίδας μας είχε περιοριστεί να τοποθετηθεί μόνο με μια κουβέντα «στα όρθια» στη Βουλή με τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, αναγκάστηκε, εκών άκων, να προβεί σε ειδική δήλωση μέσω των «Νέων» και της στήλης του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου. Όμως ακόμη και μέσω της δήλωσης δεν άλλαξε την απαξιωτική συμπεριφορά που είχε επιφυλάξει στον Γεράσιμο Αρσένη και τότε, έστω κι αν έχουν περάσει πλέον 15 χρόνια και ο εκλιπών πρώην υπουργός επιβεβαιώθηκε λέξη προς λέξη από την ίδια τη ζοφερή πραγματικότητα.

«Είναι εμφανές ότι από διάφορες πλευρές επιχειρείται να ανοίξει ένα άλλο πεδίο συζήτησης, το οποίο θα διευκολύνει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας και λάσπης», ισχυρίστηκε ο Κώστας Σημίτης, που, υιοθετώντας το γνωστό «δασκαλίστικο» ύφος του, συνέχισε λέγοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια και τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν αποπροσανατολισμούς και παραδοξότητες». Μάλιστα, επιχείρησε να υποβιβάσει τα υπαρκτά και από τη Δικαιοσύνη διερευνώμενα σκάνδαλα επί των ημερών του σε απλή «σκανδαλολογία», καταλήγοντας ως εξής: «Τους καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και τι σκοπούς επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην προσπάθεια ούτε να συνεισφέρω απαντώντας τους. Επαναλαμβάνω: άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με τη σκανδαλολογία»…

«Αρένα λάσπης» ανακάλυψε η Φώφη

Η αποκάλυψη της εφημερίδας μας πυροδότησε συναγερμό στο Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά για μια ακόμη φορά στηρίχτηκε στην «ανοχή» των συστημικών μέσων ενημέρωσης, που φρόντισαν να την… επιβραβεύσουν για τη «δεξιά στροφή» του κόμματός της, αποσιωπώντας από τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων τη βροντερή αποκάλυψη της «Νέας Σελίδας». Ταυτοχρόνως, στη Χαριλάου Τρικούπη αποφασίστηκε να μην δοθεί η παραμικρή συνέχεια από κανένα στέλεχος του κόμματος. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν προειδοποιήσεις προς όλους «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά» και να απαξιώσουν το σχετικό δημοσίευμα.

Τη μόνη αναφορά, πέραν του κ. Σημίτη, έκανε η ίδια η Φώφη Γεννηματά το βράδυ της περασμένης Κυριακής από την Κω. Αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ (!) ότι τη στοχοποιεί, καταλόγισε στην κυβέρνηση «σχέδιο συκοφάντησης» του Κινήματος Αλλαγής, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή του τόπου να μεταβληθεί σε αρένα λάσπης. (…) Ο πανικός του κ. Τσίπρα θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει τη Δημοκρατική Παράταξη είναι ικανός να φτάσει μέχρι τον… Ελευθέριο Βενιζέλο!» ισχυρίστηκε η κυρία Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «στην παράταξή μας έχουμε ξαναζήσει τη συντονισμένη επίθεση». Μόνο που η αποκάλυψη δεν έγινε από τον κ. Τσίπρα, αλλά από τη «Νέα Σελίδα», και η εφημερίδα μας δεν είχε τη φιλοδοξία να φτάσει ως τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μόνο ως την περίοδο Σημίτη…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 75 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria