Διστακτικοί παραμένουν οι καταναλωτές όσον αφορά στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης παρ’ όλο που οδεύουμε προς την «καρδιά» του χειμώνα ενώ μειονεκτήματα παρουσιάζουν και οι εναλλακτικές «ad hoc» λύσεις. Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στοinsider.gr, «οι καταναλωτές δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πτώση της θερμοκρασίας. Μάλλον περιμένουν να χιονίσει για να παραγγείλουν πετρέλαιο. Ακόμη και οι ευπαθείς ομάδες προτιμούν λύσεις όπως είναι οι σόμπες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οικογένειες με παιδιά. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και σε περιοχές της Ελλάδας όπου παρατηρούνται συγκριτικά χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως είναι οι ορεινές περιοχές ή ακόμη και στην Αθήνα, στα βόρεια προάστια».

Παρά την «βουτιά» 6,6% που κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, οι χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα δεν αναμένεται να δουν ιδιαίτερη διαφορά στην τιμή του καυσίμου καθώς αυτή παραμένει αυξημένη σε σχέση με ό,τι ίσχυε την προηγούμενη διετία.

Σήμερα, οι τιμές πετρελαίου κυμαίνονται από 1,11 ευρώ – 1,17 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά φθάνει και το 1,50 ευρώ το λίτρο ενώ ακριβές τείνουν να καταστούν και οι εναλλακτικές λύσεις όπως είναι τα κλιματιστικά και οι σόμπες καθώς πλανάται ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Από την άλλη, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που προωθεί με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση με αρχικό στόχο να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται να «θερμάνει» λίγο την αγορά.

Αυτή τη στιγμή το ποσό του επιδόματος ανέρχεται  σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται αλλά αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 0,15-0,20 ευρώ.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την κλιματική γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες κλιματικές γεωγραφικές ζώνες, σε καθεμιά από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Τα ποσά των επιδομάτων θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2019. Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή