Πάρτι διαφθοράς: 1.723 ποινικές διώξεις εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων - OlaDeka

Πάρτι διαφθοράς: 1.723 ποινικές διώξεις εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων

Στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς για το 2017 βρέθηκαν η ΔΕΗ, οι φορείς αστικών συγκοινωνιών και ακολουθούν οι δήµοι

Την ετήσια έκθεση υπέβαλε η γενική επιθεωρήτρια Δηµόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

Την πρώτη πεντάδα συµπληρώνουν δηµόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και περιφέρειες, ενώ το 2016 στην πέµπτη θέση ήταν τα ΝΠΔΔ.

Υπενθυµίζεται ότι η γενική επιθεωρήτρια Δηµόσιας Διοίκησης έχει αναλάβει την εκπόνηση ελέγχων για σηµαντικές υποθέσεις (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis), ενώ ζητήθηκε η παρέµβασή της και στην τραγωδία της Μάνδρας, για την οποία παρέδωσε πόρισµα.

Κοινοποιήθηκαν στη γενική επιθεωρήτρια Δηµόσιας Διοίκησης 1.723 ποινικές διώξεις εις βάρος δηµοσίων υπαλλήλων, ώστε να ληφθούν υπόψη από τα πειθαρχικά όργανα

Εκτός των ελέγχων που γίνονται ύστερα από επώνυµες ή ανώνυµες καταγγελίες, η γενική επιθεωρήτρια εξέτασε 1.813 αποφάσεις πειθαρχικών αποφάσεων εις βάρος δηµοσίων υπαλλήλων και κατέθεσε ένσταση για τις 170 από αυτές, κρίνοντας ότι οι ποινές ήταν ιδιαιτέρως επιεικείς. Επίσης, κοινοποιήθηκαν στην κυρία Παπασπύρου 1.723 ποινικές διώξεις εις βάρος δηµοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τα πειθαρχικά όργανα του ∆ηµοσίου, καθώς στο παρελθόν συνέβαινε να επιβάλλονται ακόµη και καταδίκες από τη ∆ικαιοσύνη, χωρίς να έχει αυτό επιπτώσεις στη δηµοσιοϋπαλληλική καριέρα τού παραπτωµατία. Ορισµένες ενδεικτικές υποθέσεις:

untitled.png
  • ΔΗΠΕΘΕ Ρούµελης. Πρώην υπάλληλος-ταµίας του ∆ηµοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούµελης του προκάλεσε ζηµιά 1.490.679,07 ευρώ, αλλοιώνοντας τα γραµµάτια είσπραξης των επιχορηγήσεων που έδινε ο ∆ήµος Λαµιέων σε διάστηµα 14 ετών.
  • Μοσχεύµατα κερατοειδούς. Από έλεγχο στον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων διαπιστώθηκε ότι µοσχεύµατα που εισάγονται από τις ΗΠΑ ανήκαν σε δότες που είχαν λάβει χηµειοθεραπεία/ακτινοβολία. ∆εν γίνονται έλεγχοι από ΕΟΠΥΥ και τελωνεία.
  • Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος. Σηµαντικά προβλήµατα στη λειτουργία της πρώην Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος/ Τµήµα Βορείου Ελλάδος από το 2010 και εντεύθεν, καθώς πολλές υποθέσεις ελέγχου έφθαναν να λιµνάζουν για 4-5 έτη, σηµαντικός αριθµός τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ούτε επιβλήθηκε πρόστιµο, ενώ παρατηρήθηκε επιλεκτική καθυστέρηση υποθέσεων.
  • Αυθαίρετο γκαράζ στη Μύκονο. Πρόστιµα συνολικού ύψους 942.307 ευρώ επιβλήθηκαν για την κατασκευή αυθαίρετων υπόγειων γκαράζ και κτιρίων στην παραλία Ψαρρού της Μυκόνου.
  • Αυθαίρετο αντιδηµάρχου. Αν και από το 2013 είχε εκδοθεί από το ∆ασαρχείο Καβάλας πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, ψητοπωλείο συνέχιζε να λειτουργεί στις εκβολές του ποταµού Νέστου, ενώ ο ιδιοκτήτης του, αντιδήµαρχος του ∆ήµου Νέστου, χαρακτήριζε ως δόλιες και αναληθείς τις καταγγελίες που οδήγησαν σε πολύµηνο έλεγχο από τη γενική επιθεωρήτρια το 2017.
  • Φοροδιαφυγή. ∆ΟΥ εξετάζοντας περιπτώσεις επιχειρήσεων (φυσικών κ.ά.) οι οποίες είτε δεν έχουν υποβάλει τις προβλεπόµενες δηλώσεις είτε έχει καταγγελθεί σε βάρος τους φοροδιαφυγή. Οι οφειλές που προέκυψαν από τους ελέγχους το 2017 ξεπέρασαν τα 67.437.689,65 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria