Λευκωσία: Το γεωτρύπανο της Exxon η καλύτερη απάντηση στους Τούρκους - OlaDeka

Λευκωσία: Το γεωτρύπανο της Exxon η καλύτερη απάντηση στους Τούρκους

Στην τουρκική προκλητικότητα για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ απαντά η Λευκωσία

Μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις εν εξελίξει έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρά τόσο το υπουργείο Εξωτερικών στα κατεχόμενα όσο και και στελέχη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προανήγγειλε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από την πλευρά του Ψευδοκράτους. Μάλιστα, συνέχισε τις προκλήσεις και απείλησε και όσες εταιρείες -όπως η Exxon Mobil– «που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων».

«Παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» υποστηρίζει το Ψευδοκράτος

Το «υπουργείο Εξωτερικών» των κατεχομένων σημειώνει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ακόμη αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία αναφέρει πως θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν, έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το «υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει ακόμη ότι είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες του με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στις ΗΠΑ.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει την προσφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο εδώ και χρόνια. Αντί τούτου συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει.

Τι απαντά η Λευκωσία

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, με βάση όσα επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα», ανέφεραν. Και πρόσθεταν: «Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές και τουρκοκυπριακές απειλές είναι η παρουσία του γεωτρύπανου της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν μέλη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία σε συνεργασία με τους εταίρους.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Αυτό μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκουν και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων.

Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα  και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές, τις οποίες αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria