Σε έναν «αγώνα δρόμου» έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να προβάλλουν το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα «βάζοντας στην πρίζα» την αγορά η οποία για αρκετά χρόνια κρατούσε στάση αναμονής.

Στόχος του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι  μέχρι το 2030 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 10% του στόλου στη χώρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια την εβδομάδα που μας πέρασε «στις μεταφορές το 98% αφορά στη χρήση καυσίμων, ένα μέρος πρέπει να μετατραπεί σε  ηλεκτροκίνητα οχήματα».

Το έδαφος για τη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης προετοιμάζεται σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο.«Για τα θέματα βέβαια των μεταφορών υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε με χρηματοδότηση της ΡΑΕ αν δεν κάνω λάθος μαζί με το Υπουργείο Υποδομών για τα κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση, υπάρχει και συγκεκριμένη τοποθέτηση δική μου και του κ. Σπίρτζη στο Συμβούλιο Υπουργών αλλά και η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα για co2 emissions, εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να πούμε ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να υπερβεί τον ευρωπαϊκό στόχο για την ηλεκτροκίνηση με βάση το σχέδιο που έχουμε….Εδώ θα πρέπει να αναφέρω, όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για το carsharing, όπως επίσης και για τις ψηφιοποιημένες μεταφορές που γίνονται πιο έξυπνες και άρα πιο αποδοτικές», ανέφερε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι εξαγγελίες για κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση και σταδιακό περιορισμό των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων έχουν ενταχθεί πλέον στη λίστα των προεκλογικών δεσμεύσεων δημιουργώντας ένα “σφιχτό” προηγούμενο για την επόμενη κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να επιδοθεί σε μια πολύπλευρη στρατηγική προκειμένου να ξεφύγει από χαμηλό ρεκόρ των 400 ηλεκτροκίνητων οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα δεν είναι το μόνο «μαύρο πρόβατο».
Στις μισές από τις 28 χώρες της ΕΕ παραμένει το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάτω από το 0,75%, (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 0,2%) ενώ αντίθετα υπερβαίνει το 1,8% στα ευρωπαϊκά κράτη με κατά κεφαλή εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ. Η διαπίστωση αυτή καταμαρτυρά την ανάγκη παροχής κινήτρων/επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων η τιμή των οποίων κυμαίνεται στις 40.000 ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της υπόσχεται φορολογικά κίνητρα και καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου. Μεταξύ άλλων σκοπεύει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών (ταξί κλπ) και των τοπικών αρχών (ΟΤΑ κλπ) να στραφούν σε ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει και άλλες διευκολύνσεις όπως εκπτώσεις στα διόδια κλπ.

Τι κάνει η αγορά

Η αγορά έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τα νέα δεδομένα στις μεταφορές και επενδύει σε νέα μοντέλα. Η Volkswagen σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία για την  ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οχημάτων χωρίς οδηγό. Η Peugeot ανακοίνωσε την δημιουργία μίας νέα γκάμας ηλεκτροκίνητων σπορ οχημάτων από το 2020 ενώ η Jaguar, η Audi και η Mercedes Benz έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι με πολυτελείς εκδόσεις.

Παράλληλα, δεδομένου ότι ανοίγει ο δρόμος  για την κυκλοφορία αμιγώς ηλεκτρικών ταξί, με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης δημιουργείται ένα ακόμη, επαγγελματικό κοινό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν ότι εκτός από τις φοροαπαλλαγές θα δημιουργηθεί και ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης σε όλη τη χώρα.

Πηγή