ΔΝΤ: Η απόφαση για τις συντάξεις αφορά την Ελλάδα - OlaDeka

ΔΝΤ: Η απόφαση για τις συντάξεις αφορά την Ελλάδα

Την προτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση των αντιμέτρων επανάλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τόνισε με νόημα πως η Ελλάδα θα αποφασίσει για το τί θα κάνει. Φυσικά, το παραπάνω καταδεικνύει το γεγονός πως, πλέον, το Ταμείο δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα ελληνικά τεκταινόμενα.

Ο κ. Rice σημείωσε πως πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό, τονίζοντας πως θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί.

Πρόωρη εξόφληση δανείων

Ο Gerry Rice κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων τού ΔΝΤ: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή (σ.σ. πρόωρη αποπληρωμή) είναι μία εξ΄αυτών». Τόνισε δε, ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης τού προγράμματος. Ετσι, συμπλήρωσε, μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς.

Το στέλεχος του Ταμείου κλήθηκε να σχολιάσει και τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Christine Lagarde στο Μπαλί, καθώς και εάν επιβεβαιώνει το Ταμείο την τότε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφερόταν ότι «το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Όπως είπε, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και η κύρια διάδραση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακή εποπτείας είναι μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ευρύτερα αυτή είναι η συμφωνία, είπε, «και σίγουρα συμφωνούμε ότι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria