Αντίπαλοι στα δικαστήρια δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας - OlaDeka

Αντίπαλοι στα δικαστήρια δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

ΝΔ εναντίον ΝΔ στην Καστοριά

Δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται, πλέον, αντίπαλοι στα δικαστήρια: Ο πρώην βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας και η νυν βουλευτής της ίδιας περιοχής, Μαρία Αντωνίου!

Ο πρώτος κατέθεσε αναφορά στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, η αναφορά κατέληξε σε άσκηση διώξεων και δίκη και η δεύτερη, που εμπλέχθηκε, μεν, αλλά δεν παραπέμφθηκε, έχει μηνύσει τον πρώτο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η δίκη, με το ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, άρχισε, χθες, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς, με κατηγορούμενα δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων την πρώην γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασιλική Ευταξά και μάρτυρα κατηγορίας τον πρώην βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια.

Στην Καστοριά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχε σχέση με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, αλλά με την προσπάθειά του να ρίξει γέφυρες μεταξύ των στελεχών που έχουν βρεθεί σε αντίπαλες θέσεις! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τζηκαλάγια να αποσύρει τη μήνυσή του που άνοιξε τον χορό, όμως η αλήθεια είναι ότι ο πρώην βουλευτής δεν είχε υποβάλει ποτέ μήνυση!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Το 2009 ο τότε βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας κατέθεσε αναφορά στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, σύμφωνα με την οποία υπήρχε περίπτωση να σημειώνονται ατασθαλίες κατά την υλοτόμηση περιοχών. Οι πληροφορίες του ανέφεραν ότι ενώ δίνονται άδειες υλοτόμησης κάποιων στρεμμάτων, ιδιώτες υλοτόμοι και συνεταιρισμοί υλοτομούν περισσότερα στρέμματα και, όταν οι υποθέσεις φθάνουν στο Δασαρχείο, τα πρόστιμα ή μειώνονται (αν είναι υπέρογκα) ή… εξαφανίζονται.

Ο Ν. Δένδιας παρέπεμψε την υπόθεση στην εισαγγελία Καστοριάς κι άρχισε προκαταρκτική εξέταση, η οποία διήρκεσε δυόμιση χρόνια. Από την προκαταρκτική προέκυψε ότι η ζημία για το ελληνικό δημόσιο (από διαφυγόντα πρόστιμα και ασφαλιστικές εισφορές) φθάνει το 1,5 εκ. ευρώ. Κατά τη διάρκειά της κατέθεσαν ο Δασάρχης, υπάλληλοι του δασαρχείου, υλοτόμοι, η κ. Ευταξά ως τότε γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η δασολόγος –και μετέπειτα βουλευτής Καστοριάς- Μαρία Αντωνίου, πρόεδροι κοινοτήτων, συνεταιριστές και άλλοι, αλλά και ο κ. Τζηκαλάγιας.

Ακολούθησαν διώξεις για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα και παραπεμπτικό βούλευμα για δέκα άτομα. Η κ. Αντωνίου είχε απαλλαγεί και στράφηκε δικαστικώς κατά του κ. Τζηκαλάγια (κατέθεσε εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση).

Η δίκη προσδιορίστηκε αρχικά για τον Μάιο του 2018, πήρε αναβολή για τον Ιούνιο και, τελικά, για χθες, 14 Νοεμβρίου 2018, οπότε και άρχισε, με πρώτο μάρτυρα κατηγορίας τον πρώην βουλευτή Τζηκαλάγια. Θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, με την κατάθεση και των υπολοίπων μαρτύρων.

Όπως φάνηκε χθες, πρώτη μέρα της δίκης, η παρέμβαση Μητσοτάκη δεν είχε το αποτέλεσμα που θα προσδοκούσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχειά της.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria