Ανεβαίνει στα 9 λεπτά η τιμή της πλαστικής σακούλας - OlaDeka

Ανεβαίνει στα 9 λεπτά η τιμή της πλαστικής σακούλας

Στα 0,09 ευρώ αυξάνεται η χρέωση από τη νέα χρονιά, µε τις εισπράξεις να βαίνουν µειούµενες, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές προµηθεύονται όλο και περισσότερο επαναχρησιµοποιούµενες τσάντες

Τα 7,7 εκατοµµύρια ευρώ έφτασαν οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) µόνο για το πρώτο εξάµηνο της χρονιάς από το τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες από τον περασµένο Ιανουάριο και πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Να σηµειωθεί ότι το τέλος ύψους 3 λεπτών του ευρώ, το οποίο έφτασε µε τον ΦΠΑ τα 4 λεπτά, θα αυξηθεί στα 9 λεπτά (7 προ ΦΠΑ) ανά πλαστική σακούλα που θα αγοράζει ο καταναλωτής για τα ψώνια του από την προσεχή Πρωτοχρονιά. Υπενθυµίζεται ότι από το ανταποδοτικό τέλος για την πλαστική σακούλα έχουν εξαιρεθεί τα περίπτερα και οι υπαίθριες αγορές.

Συνολικά το ποσό που εισπράχθηκε µαζί µε τους φόρους την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 ξεπερνά τα 10 εκατοµµύρια ευρώ. Ωστόσο το συνολικό ποσό για το έτος δεν αναµένεται ακριβώς διπλάσιο, σύµφωνα µε τη διοίκηση του ΕΟΑΝ, καθώς η εκτίµηση είναι ότι η αγορά πλαστικών σακουλών και κατά συνέπεια και οι εισπράξεις από το περιβαλλοντικό τέλος θα βαίνουν µειούµενες, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές προµηθεύονται όλο και περισσότερο επαναχρησιµοποιούµενες τσάντες τουλάχιστον για τα καθηµερινά τους ψώνια.

Οπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, ∆ηµήτρης Πολιτόπουλος, το σχετικό πρόγραµµα σχεδιάζεται ήδη ώστε στις αρχές του 2019 να ξεκινήσει πιλοτικά σε 3-4 δήµους οι οποίοι θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά µεταξύ τους: «Θα επιλεγούν δήµοι νησιωτικοί, αστικοί, ηµιαστικοί και εκτιµάµε ότι το πιλοτικό πρόγραµµα θα έχει ξεκινήσει έως τον Φεβρουάριο».

untitled.png

Στη συνέχεια θα διενεργηθεί ένας µεγάλος διαγωνισµός προκειµένου το πρόγραµµα να επεκταθεί σε όλους τους δήµους της χώρας, καθώς στόχος είναι να διατεθεί µία επαναχρησιµοποιούµενη τσάντα ανά άτοµο βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2011, δηλαδή περίπου 10,8 εκατοµµύρια τσάντες.

Η διανοµή θα γίνει µέσω των δήµων και εκτιµάται ότι το σύνολο του πληθυσµού θα έχει καλυφθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του ΕΟΑΝ, τα χρήµατα που αναµένεται να εισπραχθούν από τις χρήσεις 2018 και 2019 επαρκούν οριακά για την κάλυψη του πληθυσµού.

Να σηµειωθεί ότι ύστερα από περίπου έντεκα µήνες εφαρµογής του µέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας, εκτιµάται ότι η µείωση της χρήσης φτάνει περίπου το 60%-65% κατά µέσο όρο και έως και το 80% µεταξύ του δικτύου των σούπερ µάρκετ. Η επαρχία φαίνεται να έχει µικρότερες επιδόσεις, αλλά σαφής εικόνα αναµένεται στις αρχές του 2019 όταν οι παραγωγοί θα δηλώσουν τις µειώσεις που είχαν.

Λιγότερα δηµοτικά τέλη, για όσους επιτύχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης φέρνει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Υπολογίζεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στα µισά του στόχου που ήθελε τη µείωση της χρήσης από τα 250 τεµάχια ανά άτοµο τον χρόνο στα 90 στο τέλος του 2019. Σήµερα η χρήση υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τις 120-130 σακούλες ανά άτοµο. Παρά την ικανοποιητική πορεία του µέτρου µείωσης της πλαστικής σακούλας, πάντως, το ελληνικό σκορ στην ανακύκλωση παραµένει χαµηλό, µε τη χώρα να επιµένει να θάβει το 82% των αποβλήτων της και τα ποσοστά ανακύκλωσης να µην ξεπερνούν το 17%-18% και της κοµποστοποίησης το 3,5%-4%.

Οι δήµοι

Λιγότερα δηµοτικά τέλη στους δηµότες των ΟΤΑ, οι οποίοι θα επιτύχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, θα φέρει η απόφαση, την οποία θα υπογράψουν άµεσα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Στόχος είναι να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι δηµοτικές Αρχές καθώς η πλειονότητα των δήµων δεν κινείται µε γοργούς ρυθµούς στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει στη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, µετάλλου και πλαστικού παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσµία όσον αφορά στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Την κατάσταση αυτή θα επιχειρήσει να αλλάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρµόζοντας την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Οπως επεσήµανε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθµό της Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος: «οι δήµοι που θα κάνουν την µεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον Φο∆ΣΑ (Φορέας ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της περιοχής τους, ενώ όσοι επιλέγουν την ταφή των απορριµµάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. Η χώρα µας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιµα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χωµατερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιµα εάν δεν ανακυκλώνει».

Με το νέο σύστηµα τα απορρίµµατα κάθε δήµου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίµµατα πηγαίνει ένας δήµος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιµή της ταφής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria