Στις 12 Δεκεμβρίου ο Τσίπρας στη Μόσχα - OlaDeka

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Τσίπρας στη Μόσχα

Τι θα συζητήσει με τον Πούτιν

Επίσημη πρόσκληση για να επισκεφτεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε για τις 12 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επερχόμενη συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αφενός έρχεται ως προσπάθεια επούλωσης των πληγών που άνοιξαν στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την από εδώ και στο εξής συνεργασία ανάμεσα στα δυο κράτη.

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε δυο ακόμα Ρώσους πολίτες εξαιτίας εμπλοκής τους σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλά και την απάντηση της Μόσχας στο ίδιο πλαίσιο, η εξομάλυνση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας φαίνεται ότι δρομολογείται με το «κλείσιμο» της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα. Μια επίσκεψη, η οποία είχε μεν προγραμματιστεί όμως στη σκιά των προαναφερθέντων συμβάντων είχε «παγώσει».

Παρά το ψυχρό κλίμα, οι διπλωματικές αποστολές εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων που θα οριοθετεί και το μέλλον της ελληνορωσικής συνεργασίας. Στη ρωσική πρωτεύουσα μετέβησαν αρκετές φορές Έλληνες απεσταλμένοι ως προπομποί της επίσκεψης για να βελτιωθεί το κλίμα και ως αποτέλεσμα προέκυψε η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ατζέντα

Οι σχέσεις των δυο κρατών και το περιθώριο συνεργασίας σε μια σειρά τομέων όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τα εθνικά ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Σελίδας στο επίκεντρο της συζήτησης Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες οριστικής επίλυσης στο πρόβλημα της Συρίας φαίνεται ότι θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος της συζήτησης των δυο ηγετών παράλληλα με τις προτάσεις για μόνιμη ειρήνη στην «ταραγμένη» γειτονιά μας.
Η αναθέρμανση των «παγωμένων» σχέσεων Αθήνας-Μόσχας θα έχει αφετηρία τη ρωσική πρωτεύουσα από τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη.

Πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, στις 5 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή -ένα ακόμα «θύμα» της ελληνορωσικής κρίσης- τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν στη διάθεση τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος στη συνάντηση τους.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται την συγκεκριμένη στιγμή σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση.

Του Γιάννη Κορωναίου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 70, σελ 16 στις 7/10/2018 ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria