Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης Παπαντωνίου - OlaDeka

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης Παπαντωνίου

Eκείνο το πρωινό του Μαΐου του 2017 η νέα προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είχε πάει νωρίτερα απ’ όλους στο γραφείο.

Του Ισίδωρου Μπέη

Μάλιστα, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη ήταν στη διαδικασία ενημέρωσής της για τους εκκρεμείς φακέλους, πρώτα των μεγάλων υποθέσεων. Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί την έκπληξή της όταν κάτω από ένα φωτοτυπικό μηχάνημα υπάλληλος της Εισαγγελίας ανακάλυψε έναν σκονισμένο φάκελο με στοιχεία μιας δικογραφίας που «έκαιγε» και… αράχνιαζε συγχρόνως αρχικά στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και μετά στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ήταν ο φάκελος της υπόθεσης Παπαντωνίου, μια προκαταρκτική που έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς επί δεκατρία χρόνια άνοιγε και έκλεινε, χωρίς όμως κανείς να αποφασίζει την αρχειοθέτησή της, ιδιαίτερα μετά τα ευρήματα της Λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, να δέχεται περίεργα χρήματα από κουμπάρο του Γιάννου!

Τα στοιχεία που περιείχε ο φάκελος κάτω από το φωτοτυπικό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα στη Λίστα Μπόργιανς, όπου αποκαλύφθηκαν άλλοι τρεις λογαριασμοί της οικογένειας Παπαντωνίου στην ελβετική τράπεζα UBS, άνοιξαν τον δρόμο της δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου.

 

Οι δύο εισαγγελείς που είχαν φέρει ουσιαστικά τη Λίστα Μπόργιανς στην Ελλάδα, η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας, από τα στοιχεία εκείνου του φακέλου και τους λογαριασμούς που περιείχε, αλλά και από άλλα έγγραφα που τους υποδείχτηκαν, σκέφτηκαν να ερευνήσουν αν στους λογαριασμούς της Μπόργιανς περιέχονταν και οι λογαριασμοί του ζεύγους, που επιτέλους είχαν έρθει από την Ελβετία, αλλά χωρίς ποσά.

Και, πράγματι, σε έναν από τους λογαριασμούς εντόπισαν σχεδόν ολόκληρη τη μίζα για την οποία κατηγορείται σήμερα ο πρώην υπουργός, τα 2,7 εκατ. ελβετικά φράγκα να μοιάζουν
καλά κρυμμένα, αλλά συγχρόνως να βρίσκονται και στα χέρια των ελληνικών Αρχών από τον Δεκέμβριο του 20015, χωρίς κανείς από την Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει σκεφτεί να τα ψάξει σε αυτή τη λίστα…

Συγκάλυψη

Αν είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, στην περίπτωσή μας βοήθησε και τους… καλούς, αφού η δίωξη που έγινε, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του ανάγκασαν τους δύο να εγκαταλείψουν το νοικιασμένο σπίτι στη Γενεύη και το καντόνι Champel, και εγκαταστάθηκαν πάλι στο σπίτι της Κηφισιάς, περιμένοντας την ώρα της απολογίας.

Από το 2017, εξάλλου, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Την Παρασκευή 19 του μηνός είχε προηγηθεί η απολογία του άλλοτε φίλου τους Ανδρέα Μπάρδη, ο οποίος, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, τους «έκαψε» για να γλιτώσει τη φυλακή, αφού υποστήριξε ότι από το 2002-2003 του πήγαιναν σε φακέλους μετρητά και εκείνος τα διοχέτευε σε λογαριασμούς δικούς του και της συζύγου του στην τράπεζα UBS.

Η ολιγωρία, ωστόσο, της ελληνικής Δικαιοσύνης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην υπόθεση Παπαντωνίου, όπως και γενικότερα στα εξοπλιστικά, ήταν τόσο εξοργιστική ώστε μετά το 2017 άρχισε πια να καταγγέλλεται και από τους ίδιους τους δικαστές!

Η ανακρίτρια Ηλιάννα Ζαμανίκα, που τον προφυλάκισε, κατήγγειλε με αναφορά της στον προϊστάμενό της ότι η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, καθυστερούσε την αποστολή στοιχείων για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Μάλιστα, στην έγγραφη καταγγελία της υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 250.000 αρχεία από την έφοδο στο σπίτι του Λιακουνάκου που αφορούσαν και στον προφυλακισθέντα πρώην υπουργό δεν είχαν καν ανοιχτεί. Ολιγωρία ή αδιαφορία;

Την προηγούμενη Παρασκευή, που ο Ανδρέας Μπάρδης ομολόγησε πώς ξεκίνησε το ξέπλυμα των μιζών του πρώην υπουργού, πριν από την προμήθεια της αναβάθμισης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από τη Thales, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι φόβος της φυλακής ανοίγει στόματα…

Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για τον λόγο που η προηγούμενη ηγεσία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν αξιοποίησε τα ευρήματα από τη Λίστα Λαγκάρντ, όπως έκανε η σημερινή ηγεσία με τη Λίστα Μπόργιανς.

Επί χρόνια ανακριτές και κυρίως εισαγγελείς κρύβονταν πίσω από τη διαπίστωση ότι η Ελβετία δεν συνεργάζεται με τις άλλες χώρες σε ζητήματα λογαριασμών. Η τακτική όμως της κυρίας Ζαμανίκα, όπως καταγράφεται στο κατηγορητήριο των 900 σελίδων για το ζεύγος, απέδειξε ότι ακόμα κι αν οι κατηγορούμενοι καταφεύγουν σε προσφυγές κατά της Δικαιοσύνης, μπορεί να βρεθεί άκρη με πολλή δουλειά.

Η ομολογία Μπάρδη καταγραφόταν στη σελίδα 304 του κατηγορητηρίου και, μάλιστα, οι ανακριτές Ζαμανίκα και Ευαγγέλου εμφανίζονταν να ήταν παρόντες στην παράδοση φακέλων με τα χρήματα στον επίσης κατηγορούμενο για ξέπλυμα επιχειρηματία.

Οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς ετοιμάζονται τώρα για ένα νέο στοίχημα.

Ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει πολλά, ο κουμπάρος Γ. Κανδαλέπας, καλείται επίσης από τους ανακριτές να απολογηθεί για το ξέπλυμα χρημάτων που μπήκαν στην ελβετική HSBC και εμπεριέχονταν στη Λίστα Λαγκάρντ.

Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας συμβούλων Remaco, που «έλυνε και έδενε» επί Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών, είχε και θεσμική θέση για τις επενδύσεις.

Η απολογία του, λένε, θα αποκαλύψει πολλά κρυμμένα μυστικά και για άλλους επωνύμους που φαίνεται ότι προστάτευαν επί χρόνια τον πρώην υπουργό, συνεργάτη και φίλο τη χρυσή δεκαετία του 2000.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria