ΠΓΔΜ: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές φαίνεται να οδηγείται η χώρα - OlaDeka

ΠΓΔΜ: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές φαίνεται να οδηγείται η χώρα

Όλο και πιο πιθανό προβάλει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην πΓΔ της Μακεδονίας, μετά την μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και παρά τη συντριπτική επικράτηση του ‘ναι’  σε αυτό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δήλωσε πως προχωρά άμεσα τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση του Zoran Zaev προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι οι περισσότεροι από 660.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες του δημοψηφίσματος ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 91,5%, υπέρ στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά καθαρή εντολή για συνέχιση της διαδικασίας γύρω από την κύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από την αντιπολίτευση, η οποία οφείλει να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

Ωστόσο, για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται η πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση Zaev δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (SDSM του Zoran Zaev και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν 72 βουλευτές (εκ των 120 που είναι το σύνολο των εδρών Κοινοβουλίου). Η κυβέρνηση του Zaev χρειάζεται τη στήριξη περίπου οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές).Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης διαθέτει 48 βουλευτές.

Ο Zoran Zaev έχει αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε θα προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, προσδιόρισε την 25η Νοεμβρίου ως πιθανότερη ημερομηνία της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, ο οποίος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής, απέτυχε “παταγωδώς” και πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον “νεκρή”, δήλωσε πως κανένας βουλευτής του κόμματός του δεν πρόκειται να στηρίξει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με βάση τις παραπάνω αναφορές και τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η πρόωρη προσφυγή στην κάπλη πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE συνδέει τη συμμετοχή του κόμματός του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν από αυτές (στη βάση υπάρχουσας διακομματικής συμφωνίας), τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, ο Hristijan Mickoski θέτει τέτοιους όρους, προκειμένου να καθυστερήσουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μιας και το κόμμά του, από οργανωτικής τουλάχιστον πλευράς, δεν είναι έτοιμο για εκλογές άμεσα.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει γνωστό εάν τελικά υπάρχει περιθώριο για μία συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος (κάτι που για την ώρα φαντάζει δύσκολο) ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, που είναι και το πιθανότερο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria