Μείωση εισφορών και επιδότηση προσλήψεων με το νέο νομοσχέδιο – σκούπα! - OlaDeka

Μείωση εισφορών και επιδότηση προσλήψεων με το νέο νομοσχέδιο – σκούπα!

Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, περιλαμβάνει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Την επιδότηση πρόσληψης νέων κάτω των 25 ετών σε επιχειρήσεις!

Πώς θα γίνει η μείωση εισφορών

Η μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει πως το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης υποχωρεί από 20% σε 13,33%, που συνιστά μείωση κατά 33,3%.

Δεδομένου ότι θα διατηρηθεί η σημερινή ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς στο 20% επί του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Εφόσον θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τον Ιανουάριο του 2019, αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστεί και η ελάχιστη βάση της κατώτατης εισφοράς, οπότε η ελάφρυνση μπορεί να ξεκινά τελικά από τα 7.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα και πάνω.

Και οι νέοι επιστήμονες που έχουν έως 5 έτη δραστηριότητας θα τύχουν ευνοικής μεταχείρισης, καθώς το ασφάλιστρό τους θα υποχωρήσει στο 13,3%, έναντι 14% την πρώτη 2ετία και 17% την επόμενη 3ετία.

Ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η υπερ-κατώτατη βάση υπολογισμού στο 70% του κατώτατου μισθού (σήμερα 410 ευρώ). Δηλαδή, όλοι οι νέοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα καταβάλουν την κατώτατη εισφορά για σύνταξη στα 57 ευρώ (συν 6,95% δηλαδή περίπου 30 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη).

Μείωση εισφορών θα έχουν και οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ, καθώς οι εισφορές τους θα διαμορφωθούν το 2019 στο 12%, το 2020 στο 12,66%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Βάση υπολογισμού παραμένει το εισόδημα, ενώ διατηρείται η υπερ-κατώτατη βάση υπολογισμού. Δηλαδή η γενική ελάχιστη εισφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί του 70% του κατώτατου μισθού (σήμερα στα 65 ευρώ με ελάχιστο τεκμαρτό στα 410 ευρώ).

Πώς θα γίνει η πρόσληψη νέων με επιδότηση

Στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα θα επιδοτείται το μη μισθολογικό κόστος για τους νέους έως 24 ετών, σε ποσοστό 100% για τις εργατικές εισφορές και  50% για τις εργοδοτικές εισφορές.

Μάλιστα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου τον Ιανουάριο του 2019,  οι ελάχιστες αποδοχές των νέων έως 25 ετών θα αυξηθούν περισσότερο από 15%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria