Κούρεμα έως και 80% προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να βγουν οικειοθελώς.. από την ομπρέλα του.

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στις οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή στις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του νόμου, μαζί με την πρώτη κατοικία.

Σε πιο συγκρατημένα επίπεδα κυμαίνεται η πρόταση διαγραφής χρεών για τα στεγαστικά δάνεια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κυμαίνεται μεταξύ 25-30%. Σημειώνεται σήμερα150.000 οφειλέτες περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Μέχρι τη δίκη, απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου Κατσέλη, γεγονός που δυσχεραίνει τα σχέδια των τραπεζών για επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνήσει με τον εποπτικό φορέα (SSM), στο πλαίσιο της εξυγίανσης του κλάδου.

Η λογική πίσω από τις προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη είναι να «προσομοιώσουν» τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ανταλλάζουν οι τράπεζες δεδομένα για να είναι σε θέση να κρίνουν πότε ένας οφειλέτης βρίσκεται πράγματι σε αδυναμία, ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Γιατί το κούρεμα 80% είναι λίγο

Ακόμη και το κούρεμα 80% για τις οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις, όμως, μοιάζει λίγο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πακέτου καταναλωτικών δανείων και καρτών Zenith που πούλησε πρόσφατα η Eurobank σε funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έστειλε 90.144 επιστολές στους οφειλέτες, εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν μόλις οι 5.363, δηλαδή ποσοστό 6%. Οι επιστολές περιλάμβαναν προτάσεις για κούρεμα έως και 80%, κατά μέσο όρο.

Ο λόγος του χαμηλού βαθμού ανταπόκρισης είναι ότι –πιθανότατα- οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, συνεπώς νιώθουν ότι… δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόλαβαν εγκαίρως να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους προτού κοκκινίσουν τα δάνεια και, σίγουρα, προτού πωληθούν σε funds.

Και στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, όμως, οι ενδείξεις είναι ότι συχνά το Δικαστήριο προβαίνει σε γενναιόδωρες μειώσεις προς όφελος των οφειλετών. Παραδείγματα υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί, πάντως, θέλουν το κούρεμα του… Δικαστή να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 70% όταν η οικονομική κατάσταση των οφειλετών έχει επιδεινωθεί δραματικά. Στα υψηλά αυτά ποσοστά διαγραφών συνηγορεί  και η δραστική μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, πολλές φορές έως και το μισό.

Στο πλαίσιο αυτό, μουδιασμένη είναι  η αντίδραση των οφειλετών, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σημαντική ανταπόκριση στις προτάσεις των τραπεζών. Πηγές του κλάδου, πάντως, αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η επιτυχία του μέτρου, αφού εφαρμόζεται μόλις από τα μέσα Σεπτεμβρίου όπου ισχύει η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους εν λόγω δανειολήπτες.

Πηγή