Κλείδωσε η επίσκεψη στη Μόσχα: Ο Τσίπρας βλέπει Πούτιν στις 7 Δεκέμβρη - OlaDeka

Κλείδωσε η επίσκεψη στη Μόσχα: Ο Τσίπρας βλέπει Πούτιν στις 7 Δεκέμβρη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας και θα έχει τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 7 Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το τετ α τετ που θα έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο έρχεται ως επιβεβαίωση της εξομάλυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την ένταση που προκλήθηκε από την αποπομπή των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, εξαιτίας της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για μία επιβεβαίωση της βούλησης της σημερινής κυβέρνησης για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά συνάμα και για μία κίνηση υψηλών διπλωματικών χειρισμών, δεδομένου ότι την ώρα που η Αθήνα πιέζει τα Σκόπια για επίλυση του ονοματολογικού, διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και με τη Μόσχα, που αποτελεί το μεγαλύτερο πολέμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς τυχόν μελλοντική ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ανακόπτει την πορεία διείσδυσης της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διπλωματικά γραφεία Τσίπρα και Πούτιν εδώ και καιρό επεξεργάζονταν τα δεδομένα για την επίμαχη επίσκεψη, με το Κρεμλίνο να έχει προτείνει προ ημερών ως ημέρα επίσκεψης τη 12η Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει πως «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα» και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την επίσκεψή του από την Ιθάκη, όπου μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε αποκαλύψει πως θα επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο τρέχον έτος.

Δεδομένου ότι η διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας είναι προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 8 του μήνα, με την εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το υπουργείο Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία κατέληξαν στην 7η Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος θα είναι οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία, η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και ζητήματα που άπτονται των τομέων της ενέργειας, του τουρισμού και της γενικότερης ελληνορωσικής συνεργασίας στον οικονομικό, πολιτισμικό και επενδυτικό τομέα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria