Καστοριά - Μήλα: Προς το τέλος η συγκομιδή, η αυξημένη φέτος παραγωγή φέρνει πίεση στις τιμές - OlaDeka

Καστοριά – Μήλα: Προς το τέλος η συγκομιδή, η αυξημένη φέτος παραγωγή φέρνει πίεση στις τιμές

Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή μήλων, με τις κυριότερες ποικιλίες να έχουν ήδη συγκομιστεί. Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα φτάσει στους 310.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με πέρσι).

«Περίπου το 95% της παραγωγής μήλων στην περιοχή έχει συγκομιστεί», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπαϊρακταρίδης, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας, «έχουν μείνει ακόμη ασυγκόμιστα κάποια μήλα της ποικιλίας Φούτζι. Η παραγωγή είναι αυξημένη (ποσοστό 20%) σε σχέση με πέρσι και είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι τιμές όμως κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές προς Αίγυπτο (βασικός προορισμός των ελληνικών εξαγωγών) είναι υποτονικές. Αυτή την εποχή συσκευασμένα στο λιμάνι συσκευασμένα μήλα πωλούνται σε τιμές 40 λεπτών το κιλό. Οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 18 λεπτά και η ανώτερη που έφτασαν ήταν στα 35 λεπτά το κιλό. Πάντως οι παραγωγοί θεωρούν ότι οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα έξοδα της καλλιέργειας είναι αυξημένα».

«Συνεχίζεται ομαλά η συγκομιδή μήλων στην περιοχή της Αγιάς της Λάρισας, με τις καιρικές συνθήκες να μην έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής προβλήματα», δηλώνει ο κ. Δ. Μαγιάκος, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος». Και προσθέτει: «η παραγωγή είναι αυξημένη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια «πίεση» στις τιμές».

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή μήλων στη Ζαγορά Πηλίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, «τελευταία συγκομίστηκαν τα ΠΟΠ φιρίκια Πηλίου. Η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι (κατά περίπου 1.000 τόνους). Κάποια τοπικά προβλήματα είχαμε σε μια περιοχή από χαλαζόπτωση. Τα μήλα έχουν πολύ καλή ποιότητα. Το 99% των παραγωγών της περιοχής διακινούν τα προϊόντα τους μέσω του συνεταιρισμού. Η ροή των εξαγωγών γίνεται ομαλά για την εποχή. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσουμε μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό».

Μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχουμε επίσης στην Καστοριά και την Κοζάνη. Αντίθετα μειωμένη είναι η παραγωγή στην Αρκαδία λόγω των ισχυρών ανέμων που υπήρξαν στις ορεινές περιοχές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria