Θάνατος Κατσίφα: Ραγδαίες εξελίξεις με Αλβανία: Διάβημα και ερωτήματα – Στις έρευνες η ΕΛ.ΑΣ - OlaDeka

Θάνατος Κατσίφα: Ραγδαίες εξελίξεις με Αλβανία: Διάβημα και ερωτήματα – Στις έρευνες η ΕΛ.ΑΣ

Σε συνεργασία με την αλβανική αστυνομία βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της συμπλοκής, που οδήγησαν στο θάνατο του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει την πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει διάβημα για το περιστατικό, εντείνοντας τις διπλωματικές πιέσεις για την «απαράδεκτη», όπως χαρακτήρισε χθες στην ανακοίνωσή του ενέργεια των αλβανικών ειδικών δυνάμεων.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το απόγευμα το ελληνικό υπουργείο για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες της Αλβανίας.

Μάλιστα, η Πρέσβης της Αλβανίας κλήθηκε να βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότερη τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Πηγές από την Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του και ενημερώθηκε για όσα έγιναν στις Βουλιαράτες.

Ήδη, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έχουν ξεκινήσει, μέσω της διπλωματικής οδού, οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συνδρομής προς τις αλβανικές Αρχές.

Μετείχε στον σημαιοστολισμό χωρίς πρόβλημα

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια, ο 35χρονος διέφυγε.

Μετά από αναζητήσεις εντοπίστηκε σε βουνοπλαγιά, στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του.

Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή.

Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Αυτά ισχυρίζονται οι Αλβανοί, δεν τα υιοθετούμε.

Πλήρη διαλεύκανση για τον θάνατο Έλληνα από πυροβολισμούς στην Αλβανία ζητάει το υπ. Εξωτερικών

«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο Έλληνα πολίτη στην Αλβανία από πυρά της αλβανικής Αστυνομίας, και ζητεί την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, προσθέτοντας ότι άμεσα το ΥΠΕΞ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο Έλληνα πολίτη κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στους Βουλιαράτες Αλβανίας αναφέρει:

«Οι ελληνικές Αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

»Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

»Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

»Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

«Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Τι δήλωσε ο Έντι Ράμα

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υπεραμύνεται της στάσης που τήρησαν οι αλβανικές διωκτικές Αρχές στο περιστατικό κατά το οποίο έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας ομογενής.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έγραψε:

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Γ. Κουμουτσάκος: Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το γεγονός στους Βουλιαράτες

Να διευκρινίσουν αμέσως τις συνθήκες θανάτου του ομογενή, ζητά από τις αλβανικές αρχές ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

»Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

»Οι αλβανικές Αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

»Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

»Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», σημειώνει κλείνοντας ο Γ. Κουμουτσάκος.

Καίρια ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για τον φόνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Μια σειρά από καίρια ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη την Κυριακή στους Βουλιαράτες, και οδήγησε στη δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, θέτει το έγκυρο himara.gr, αφήνοντας αιχμές ακόμη για στημένη προβοκάτσια με στόχο να βγει από τη μέση ο «ζωηρός» ομογενής, αλλά και να σταλούν «μηνύματα» εκφοβισμού προς την ελληνική μειονότητα.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει:
Η πληροφορία πως το θύμα φώναξε λίγο πριν ξεψυχήσει «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω ο Ελληνισμός», δημοσιοποιήθηκε από αλβανικά ΜΜΕ που αρχικά υποστήριξαν πως ο Κατσίφας συνελήφθη και αμέσως μετά «άλλαξαν» τους τίτλους κάνοντας αναφορά σε «θάνατο». Συνέλαβαν αρχικά οι αστυνομικοί τον 35χρονο; Και εάν ναι γιατί τον εκτέλεσαν στη συνέχεια.

Οι φωτογραφίες με το αυτοκίνητο της αστυνομίας που έφερε οπή στην αριστερή πλευρά, παρουσιάστηκε αρκετές ώρες αργότερα και ενώ οι Αλβανοί δημοσιογράφοι βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στο χωριό καλύπτοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Αν υιοθετηθούν τα λεγόμενα της αλβανικής πλευράς, πως ο Κατσίφας διαπληκτίστηκε και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, παραμένει ανεξήγητο το γιατί έπρεπε για ένα μικρής σημασίας περιστατικό να επιληφθούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και όχι η αστυνομία του Αργυροκάστρου. Όπως επίσης είναι καταπληκτικό το πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν αυτοί οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μαζί με δύο ελικόπτερα και ένα ντροουν.

Σύμφωνα με το himara.gr το θύμα, που ήταν και Έλληνας υπήκοος, εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις του περί του δικαιώματος των β/Ηπειρωτών για Αυτοδιάθεση – Ένωση με το ελλαδικό κράτος, τόσο στις καθημερινές του συζητήσεις, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – γι’ αυτό αποτελούσε και τον «εύκολο» στόχο.

Το θύμα, όπως συνήθιζε κάθε χρόνο, σημαιοστόλιζε το χωριό του για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Το κατέβασμα της σημαίας από Αλβανούς αστυνομικούς, στάθηκε πιθανόν η αφορμή για το σκηνικό που ακολούθησε. Οι πληροφορίες είμαι συγκεχυμένες και μονάχα ένας ανεξάρτητος πραγματογνώμονας θα μπορούσε να καταλήξει στο τι ακριβώς συνέβη και οδήγησε στο θάνατο του 35χρονου. Παράλληλα υπάρχει η πληροφορία πως αστυνομικός απείλησε με το όπλο του τον εκλιπόντα, ενώ αμφισβητείται το κατά πόσο το θύμα πυροβόλησε στοχευμένα κατά των αστυνομικών, ακόμα και το αν πυροβόλησε καν:

«Η προβοκάτσια που έλαβε χώρα στους Βουλιαράτες, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, έχει σχεδιαστεί και διαταχθεί από τα ανώτερα κλιμάκια του βαθέως κράτους. Η επίγεια δικαιοσύνη θα φτάσει όσους έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα και θα λογοδοτήσουν, όσο ψηλοί ή γενίτσαροι και αν είναι» καταλήγει το himara.gr.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria