Η νέα μαφία του υγραερίου κίνησης - OlaDeka

Η νέα μαφία του υγραερίου κίνησης

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Απόβαση» σε πρατήρια καυσίμων που πωλούν υγραέριο κίνησης πραγματοποιούν το τελευταίο 15νθήμερο τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, διεξάγοντας συνεχώς επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο το καύσιμο που δίδεται στους καταναλωτές πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αφορμή για την εν λόγω επιχείρηση της Δίωξης στάθηκαν καταγγελίες που έκαναν λόγο για πρατηριούχους οι οποίοι αντί να πωλούν υγραέριο κίνησης, ως όφειλαν, γέμιζαν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων με βιομηχανικό υγραέριο αποκομίζοντας σε βάρος του Δημοσίου εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο υγραέριο κίνησης είναι στα 430 ευρώ ανά τόνο, ενώ στο βιομηχανικό ανέρχεται μόλις στα 120 ευρώ.

Δηλαδή, μιλάμε για μία διαφορά της τάξεως των 310 ευρώ/τόνο, η οποία καταλήγει στην τσέπη του επιχειρηματία!

Εκτός όμως από το βιομηχανικό αέριο, υπάρχουν και πρατηριούχοι που έχουν «ρίξει» στην αγορά ακόμη και αέριο θέρμανσης, του οποίου ο φόρος κατανάλωσης είναι ακόμη πιο χαμηλός και ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά τόνο. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, η οποία προσεγγίζει τα 370 ευρώ ανά τόνο!

Όπως ανέφεραν σχετικά στελέχη της Δίωξης στο zougla.gr, «από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηριούχων αντί για αέριο κίνησης πωλούσε βιομηχανικό. Όσον αφορά στο αέριο θέρμανσης, αυτό κυρίως εντοπίζεται σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες».

Λαθρεμπόριο δίχως τέλος

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως το λαθρεμπόριο στον συγκεκριμένο τομέα έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και διογκώνεται συνεχώς. Σε αυτό, όπως υποστηρίζουν, βοηθά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας δεν οφείλει να εγκαταστήσει στις αντλίες του σύστημα εισροών-εκροών, όπως ισχύει στα υπόλοιπα καύσιμα, έτσι μπορεί να δηλώνει ως κατανάλωση ό,τι ποσότητες θέλει.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι από τα 1.100 πρατήρια που πωλούν υγραέριο κίνησης μόλις τα 260 έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών-εκροών.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες αντλίες να είναι ”πειραγμένες”. Έχει υπολογιστεί ότι ένα πρατήριο που πουλά αέριο κίνησης δίδει σε ένα 24ωρο κατά μέσο όρο περίπου 2.500 λίτρα. Με γνώμονα αυτό, ο έλεγχος αποσκοπεί στο να εντοπίσει αποκλίσεις στην ποσότητα του αερίου που έχει προμηθευτεί ο επιχειρηματίας και αναγράφεται σε σχετικό βιβλίο και σε αυτή που πουλά. Για να γίνει αυτό, ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν ο επιτήδειος ιδιώτης αλλάξει τα στοιχεία στο σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης, κάτι που, συνήθως, συμβαίνει στο τέλος της ημέρας» περιγράφουν σχετικά οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.

Παράλληλα, από την έρευνα των στελεχών της Δίωξης εντοπίστηκαν και περιπτώσεις στις οποίες παραβατικοί επιχειρηματίες, προφανώς έχοντας άγνοια κινδύνου, διατηρούσαν στο κατάστημά τους διπλά ανεπίσημα βιβλία στα οποία ανέγραφαν τις συνολικές (καθαρές και «μαύρες») ποσότητες καυσίμων που είχαν πουλήσει. Κατά την έρευνα, τα βιβλία αυτά εντοπίστηκαν και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού πρόκειται για τομέα όπου, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίζεται μεγάλη παραβατικότητα, η οποία πάντως δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, αν δεν γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση συστημάτων που να μετρούν με ακρίβεια τις εισροές και τις εκροές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria