Η Κωνσταντινούπολη υποδέχεται την Καστοριανή εικαστικό Δωροθέα Χαρίτωνος - OlaDeka

Η Κωνσταντινούπολη υποδέχεται την Καστοριανή εικαστικό Δωροθέα Χαρίτωνος

Από  τις 20  Οκτωβρίου εως  τις 4 Νοεμβρίου 2018 διαρκεί η έκθεση εικαστικών “Συναντήσεις” στην EVA SANAT GALERİSİ (Gallery) στην Κωνσταντινούπολη  στην οποία συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα η διακεκριμένη Καστοριανή ζωγράφος Δωροθέα Χαρίτωνος με ένα  έργο της από την σειρά “Κολυμβητές του ονείρου” διαστάσεων 80Χ80 ,λάδι σε καμβά.

Η καλλιτέχνιδα δήλωσε για την συμμετοχή της :“Το καλλιτεχνικό μου ταξίδι απλώνει τα πλοκάμια του στα νερά του Βοσπόρου σε μια Έκθεση Ζωγραφικής στην Πόλη με 22 αξιόλογους καλλιτέχνες και με ένα έργο μου πολύ αγαπημένο,που μεταφέρει το άρωμα και τα χρώματα της Ελλάδας στα νερά του Βοσπόρου!” 

Οι πληθωρικοί  πίνακες της δημιουργού Δωροθέας Χαρίτωνος πάλλονται  και σφύζουν από ζωτικότητα. Αποπνέουν ένα έκδηλο πάθος που εκρήγνυται  διαχυτικά.Καθρεφτίζουν μια  ογκολογική βαρύτητα  και μια χειρονομιακή ελευθερία  που  δυναμικά εκπορεύεται από πλούσιο ιμπρεσιονιστικό υλικό αναπαράστασης και  αναπαράγεται σταδιακά μεθοδευμένα απέναντι την εικόνα .

Η φόρμες που χρησιμοποιεί μέσα από την διαδικασία που  έχει  επιλέξει  σημειολογικά  δένουν  με την αναγνωστική πλευρά της αιτιατής σχέσης των αισθητικών αναζητήσεων της που βαθμιαία τείνουν  αυθόρμητα  προς στην εικονιστική επιφάνεια με ορθολογιστική συνέπεια και καθαρότητα χαρίζοντας υψηλή ένταση και αναλογίες του νοσταλγικού ιδεαλισμού των προθέσεων.

Στην πορεία προς την  αξιοποίηση  της διαπραγμάτευσης της αναβιώνει  ευρηματικά ερεθίσματα από  συσσωρευμένες μνήμες και   διαδρομής ζωής  με  οριακές διαβαθμίσεις ατμοσφαιρικότητας.

kolymbites-tou-oneirou

Οι ευρυματικές συλλήψεις της του αποτελούν το έναυσμα  για μια προχωρημένη ,μεταμοντέρνα ιδεογραφική  απόληξη  που συναρμολογείτε  με επιτήδευση . 
Με διάχυτη ακτινοβολία διάθεσης μεταφέρει  μια ιδιάζουσα  σημειογραφία που αναπόσπαστα  προσδίνει  έμφαση στην διευθέτηση και εμπεριέχει την  εντυπωσιακή  και επιμελημένη συγχορδία της λυρικής θέασης .
Αμετάκλητα με την παρέμβαση των  ρεαλιστικών  χαρακτήρων της  εμμένει  προσεκτικά και  ζωντανεύει  με επανάληψη τον χώρο του περίγυρου στον οποίο ζεί, δρα, και από τον οποίο έχει πάρει πολυκύμαντα ερεθίσματα και πολυδιάστατους επηρεασμούς .
Η μορφική ανάπλαση των συνθέσεων της έχει προσδιορισμό εκκίνησης την αντιδιαστολή της ανθρωποκεντρικής οντότητας με ακρίβεια  και διάρκεια στην κάθε έκφανση.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί  το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 16:00 συμμετέχουν 22 αξιόλογοι καλλιτέχνες από 10 χώρες από την Τουρκία,την  Ιορδανία ,την Σαουδική Αραβία , το Μπαγκλαντές, την Ρωσία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, το Σουδάν, τα Σκόπια και  την Ρουμανία

Την έκθεση επιμελείται ο Αhmet Özel.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria