Επεισόδιο με θάνατο ομογενή στην Αλβανία: Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της  - OlaDeka

Επεισόδιο με θάνατο ομογενή στην Αλβανία: Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της 

Εξηγήσεις ζητάει το ΥΠΕΞ για το θάνατο του ομογενούς

Ανακοίνωση για τον θάνατο του ομογενούς στο χωριό Βουλιαράτες, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Το χρονικό του αιματηρού περιστατικού ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Ο θάνατος του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα μονοπώλησε από το απόγευμα της Κυριακής, το ενδιαφέρον στο ελληνικό διαδίκτυο.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αλβανικές αρχές και ζητώντας απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Το χρονικό του αιματηρού περιστατικού

Όλα συνέβησαν στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου σήμερα ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε κανονικά εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος που ήταν παρών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, σχολεία και απλοί πολίτες. Το στρατιωτικό κοιμητήριο ήταν σημαιοστολισμένο με ελληνικές και αλβανικές σημαίες, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, τραγουδήθηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ενώ παιδιά από τα σχολεία απήγγειλαν ποιήματα.

Το πρωί, όμως, προτού ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις, σημειώθηκε το επεισόδιο με τον ομογενή, ο οποίος είχε καταλάβει το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και πυροβολούσε στον αέρα με ένα καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην efsyn.gr o Αντώνης Λιάκος, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της.

Η αστυνομία έδιωξε τον νεαρό από το χωριό κι εκείνος κατευθύνθηκε προς τα βουνά. Ελικόπτερα της αστυνομίας τον κυνήγησαν και τον κάλεσαν να παραδώσει το όπλο του. Εκείνος φέρεται να αρνήθηκε και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Τι λέει η αστυνομία της Αλβανίας

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, ο ομογενής άνοιξε πρώτος πυρ κατά αστυνομικών στη μέση του δρόμου, γύρω στις 10.30 το πρωί πυροβολώντας αρχικά στον αέρα με καλάσνικοφ και κατόπιν στο περιπολικό.

Η αλβανική αστυνομία διέψευσε τους ισχυρισμούς περί «ανάρτησης ελληνικής σημαίας στο νεκροταφείο», επιμένοντας ότι ο ένοπλος βρισκόταν εν κινήσει, σε σημείο μακριά από το νεκροταφείο. Οι Αλβανοι αστυνομικοί καταδίωξαν τον φυγάδα στο βουνό, με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρου.

Τον εντόπισαν γύρω στις 15.00. Επιχείρησαν να τον πείσουν να παραδοθεί, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε. Ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί που κατέληξαν στο θάνατό του.

Για «εξτρεμιστική τρέλα» μιλά ο Ράμα

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή «δεν υπήρξε καμία απώλεια αθώας ζωής» από την «τρέλα ενός εξτρεμιστή», όπως τον αποκάλεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ένοπλος ήταν αυτός που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας, η οποία «απλώς έκανε τη δουλειά της».

Είχε «προειδοποιήσει» μέσω Facebook

Στη σελίδα του στο Facebook, o Κ. Κατσιφάς είχε αναρτήσει εθνικιστικά μηνύματα, παραθέτοντας και απόσπασμα του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Χαρακτηριστικές αναρτήσεις του είναι οι παρακάτω:

Έντονο διάβημα προς τα Τίρανα ζήτησε η Ν.Δ.

Θέση για τον θάνατο του Έλληνα στην Αλβανία πήρε η Νέα Δημοκρατία μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση.

Η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας

Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Καταδικάζει η Ένωση Κεντρώων και μιλά για δολοφονία

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «η δολοφονία (του Κων. Κατσίφα) αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».

Αναλυτικά, όπως σημειώνει, «η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό».

»Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria