Αναλυτές στο Sputnik: Το κοντέρ του Σκοπιανού μηδένισε, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή - OlaDeka

Αναλυτές στο Sputnik: Το κοντέρ του Σκοπιανού μηδένισε, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύουν αναλυτές, μιλώντας στο Sputnik, σχολιάζοντας το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

Σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή, μείζονα πολιτικά προβλήματα για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και ευκαιρία της Αθήνας για έναν καλύτερο συμβιβασμό, είναι τα πρώτα συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και την εκλογική επιτυχία της… αποχής.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, o Χρήστος Νίκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκτιμάει ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα για τη συμφωνία των Πρεσπών», κυρίως όσον αφορά την πλευρά της πΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της τρέχουσας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος.

«Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ενώπιον ενός σοβαρού προβλήματος, καθώς παρά τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κατάφερε να πείσει τους Σκοπιανούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η γειτονική χώρα δύναται να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ενδεχομένως να ηττηθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Νίκας, παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιπτώσεις του χθεσινοβραδινού δημοψηφίσματος στην ελληνική πλευρά και ειδικότερα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στήριξε με θέρμη τη συμφωνία.

«Το κυβερνών κόμμα, τόσο καιρό, έκανε λόγο για μία καλή συμφωνία, την οποία στηρίζουν οι λαοί των δύο λαών. Πλέον, όμως, όπως αποδεικνύεται, ούτε ο ελληνικός αλλά ούτε ο σκοπιανός λαός φαίνεται πως “βλέπουν” με θετικό μάτι τη συμφωνία. Επομένως, τέλειωσε το αφήγημα περί καλής συμφωνίας» εξηγεί, αναλυτικά.

Μάλιστα, ο Έλληνας καθηγητής σπεύδει να εκτιμήσει ότι «η διαδικασία είναι σαν να ξεκινάει από το μηδέν, σαν να μηδένισε το κοντέρ». Κατά την προσωπική του άποψη, άλλωστε, η συμφωνία ήταν εξαρχής «δύσκολη και κακή», κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Νίκας, επιπλέον, δεν κρύβει τον κίνδυνο νέας παρέμβασης από το εξωτερικό, καθώς «ο διεθνής παράγοντας θα προσπαθήσει να “μπαλώσει”» το πρόβλημα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος, η οποία θα “άνοιγε” τον δρόμο για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»

Όσον αφορά τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, εκτιμάει ότι ενδεχομένως, η συμφωνία δεν επικοινωνήθηκε σωστά ή δεν εξηγήθηκε σωστά, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν κατάφερε να διεγείρει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο έτερος καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ηλίας Κουσκουβέλης, «βλέπει» πολιτικές ανακατατάξεις στην πΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «μη έγκρισης» της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η διαδικασία επικύρωσης «δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε βέβαια».

Βέβαια, κατά την άποψή του, «αυτό δεν σημαίνει κάτι για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αφού τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν».

Μάλιστα, εκτιμάει ότι η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον η συμφωνία καταπέσει και απορριφθεί, θα επιρρίψει την ευθύνη στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία των Σκοπιανών, απεμπολώντας την όποια ευθύνη διαθέτει.

Προτού καταλήξει δε, κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», καλώντας την Αθήνα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, προκειμένου να χαράξει μία διαφορετική πολιτική, η οποία θα ικανοποιεί «πολύ περισσότερο τα συμφέροντα» της χώρας, ιδίως στο ζήτημα της ιθαγένειας, της γλώσσας, αλλά και της επαλήθευσης των όρων της συμφωνίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria