ΠΓΔΜ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει αύριο για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος - OlaDeka

ΠΓΔΜ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει αύριο για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ θα εξετάσει αύριο τρεις προσφυγές που αμφισβητούν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της απόφασης του Κοινοβουλίου να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 30 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Τυχόν αποδοχή των προσφυγών αυτών από το Συνταγματικό Δικαστήριο θα σημαίνει πως το δημοψήφισμα «βρίσκεται στον αέρα».

Η εφημερίδα Nezavisen Vesnik” (μέλος του ομίλου ΙΒΝΑ) σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πολύ δύσκολη απόφαση, από την οποία πρακτικά θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχιστεί η εκστρατεία για το δημοψήφισμα και εάν θα υπάρξει ψηφοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου ή θα δημιουργηθεί πολιτικό χάος στη χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εννέα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει αύριο να τοποθετηθούν επί των τριών προσφυγών που αμφισβητούν την συνταγματικότητα της απόφασης του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Πρόκειται για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει το εξωκοινοβουλευτικό  κόμμα “Levica” (“Αριστερά”), η εθνικιστική πολιτική οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» και ένας ιδιώτης από την πόλη Κουμάνοβο, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, έχουν συμπτυχθεί σε μία υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση εκτιμάται ως «υψηλού κινδύνου», δεδομένου ότι η συζήτηση στο δικαστήριο θα διεξαχθεί βάσει έκθεσης της δικαστού Elena Goseva , η οποία έχει ορισθεί ως εισηγητής της υπόθεσης. Οι πηγές της εφημερίδας από το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαιώνουν ότι η Goseva, που διετέλεσε Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το VMRO-DPMNE (2013-2016), στην έκθεσή της προτείνει να ξεκινήσει διαδικασία για να εκτιμηθεί η συνταγματικότητα της απόφασης του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο – όπου τέσσερεις δικαστές είχαν δείξει στο παρελθόν σκανδαλώδη μεροληψία υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης του VMRO-DPMNE και ένας δικαστής ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος στο Γραφείο του Προέδρου Gjorge Ivanov, που κρατά αρνητική στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών – οι φόβοι πως η πρόταση της δικαστού Goseva μπορεί να γίνει αποδεκτή «δεν είναι εντελώς εξωπραγματικοί».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εфημερίδα, πηγές από το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτιμούν ότι «στην πλειοψηφία των δικαστών θα επικρατήσει, τελικά, η αίσθηση κρατικού συμφέροντος» και ότι οι προσφυγές είτε θα απορριφθούν, είτε το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει επ’ αυτών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria