Ομιλία-παρακαταθήκη Γιούνκερ για την Κατάσταση στην Ένωση - OlaDeka

Ομιλία-παρακαταθήκη Γιούνκερ για την Κατάσταση στην Ένωση

Με ειδική έμφαση «στην Ευρώπη που προστατεύει» η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, που θα εκφωνήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αύριο Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας της, αναμένεται ότι θα αναπτύσσεται γύρω από τρεις βασικές ενότητες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυριανή ομιλία θα έχει αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν θα περιλάβει αναφορές για την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες οι αναφορές θα είναι θετικές, λαμβάνοντας υπόψη και την πετυχημένη έξοδο της χώρας από τα προγράμματα.

Σήμερα Τρίτη προηγήθηκε η ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της ολομέλειας των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, η οποία ολοκληρώθηκε, μάλιστα, με έντονες αντιδράσεις, οπότε εκτιμάται ότι το «ελληνικό ζήτημα» έχει εξαντληθεί.

Καταρχάς ο κ. Γιούνκερ θα τονίσει κατά την ομιλία του ότι οι προτάσεις, που έχει κάνει η Κομισιόν και βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα είτε λόγω διαδικασιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα πρέπει να «κλείσουν». Κατά πληροφορίες από το 2014 οπότε ξεκίνησε τη θητεία της η Επιτροπή Γιούνκερ έχει προχωρήσει στην επεξεργασία του συνόλου των προτάσεων, που είχε θέσει ως προτεραιότητες. Οι μισές σχεδόν εξ αυτών εκκγρεμούν είτε στο ευρωκοινοβούλιο είτε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Δεύτερον, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για την Ευρώπη, όπου θα περιλαμβάνονται προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, αλλά και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, που βρίσκονται την πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επίσης, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαίου ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει προτάσεις για την αποφυγή παρενόχλησης και παρεμπόδισης της έκφρασης της βούλησης των ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, η κατάργηση της θερινής ώρας, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει, θα βρίσκεται ανάμεσα στις προτάσεις, που θα περιλαμβάνει η τελευταία ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

Αλλά και οι σκέψεις του προέδρου της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης θα περιλαμβάνονται στην φετινή ομιλία του, η οποία, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν θα είναι ομιλία αποχαιρετισμού. Μπορεί η Κομισιόν Γιούνκερ να μπαίνει στην τελική ευθεία της θητείας της, καθώς εισέρχεται στην τελευταία χρονιά λειτουργίας της, την ώρα που η κούρσα διαδοχής του Γιούνκερ έχει ήδη ξεκινήσει, όμως, η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι αποχαιρετισμοί Γιούνκερ θα εκδηλωθούν τον Απρίλιο στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τις ευρωεκλογές και στις 9 Μαίου στο Σίμπιου της Ρουμανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συμβούλιο κορυφής με τους 27 ευρωπαίους ηγέτες μετά το Brexit.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria