Κυκλώνας: Έρχονται γιγαντιαία κύματα 11 μέτρων – Δείτε live το πέρασμα του «Ζορμπά» - OlaDeka

Κυκλώνας: Έρχονται γιγαντιαία κύματα 11 μέτρων – Δείτε live το πέρασμα του «Ζορμπά»

Στο «μάτι» του κυκλώνα η Ελλάδα – Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις – Έρχονται γιγαντιαία κύματα 11 μέτρων – Σε επιφυλακή οι αρχές σε όλη τη χώρα.

Στη δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει το meteo και μπορείτε να δείτε παρακάτω, φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της χώρας μας το πρωί της Παρασκευής 28/09 ώρα Ελλάδος 10:45.

Με αποχρώσεις του γκρι και πορτοκαλί διακρίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί και με πράσινες κουκκίδες οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που ανιχνεύει το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS.

Η κακοκαιρία που πλήττει με σφοδρότητα τις τελευταίες ώρες τη χώρα εξελίσσεται σε μεσογειακό κυκλώνα («Ξενοφώντας» σύμφωνα με το meteo ή «Ζορμπάς» σύμφωνα με ξένα δίκτυα), αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Το γράφημα αναφέρεται στην χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής 28/09 έως το απόγευμα του Σαββάτου 29/09.

Η σκιαγραφημένη περιοχή με κόκκινο χρώμα δείχνει τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο Μεσογειακός Κυκλώνας δημιουργήθηκε τελικά στο Ιόνιο και το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία που θα ακολουθήσει σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Επιπρόσθετα, στο παρακάτω σχήμα δίνεται η θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» όπως δίνεται από τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο σε χιλιοστά.

Δεν αποκλείεται να χτυπήσει στην Αττική

Ο κυκλωνας «Ζορμπάς» δεν αποκλείεται να χτυπήσει και την Αττική σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση η πρόγνωση του καιρού σχετικά με το σπάνιο φαινόμενο μπορεί να γίνεται με ασφάλεια κάθε 6 ώρες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το φαινόμενο σχηματίζεται πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος και θα αναπτυχθεί στη χώρα το Σάββατο. Σύμφωνα με το severe-weather.eu το φαινόμενο την Κυριακή θα κατευθυνθεί προς την Δυτική Τουρκία.

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε ότι ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ.

Στο σχήμα που ακολουθεί δίνεται χάρτης με το προβλεπόμενο ύψος κύματος, από το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09, το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ξεπερνά τα 11 μέτρα.

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων

Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.
Τέλος θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.
Ισχυροί άνεμοι στη Ραφήνα

Μπορεί το μεσογειακός κυκλώνας να μην έχει έρθει ακόμα ωστόσο, η χώρα από την Τρίτη βρίσκεται σε κλοιό κακοκαιρίας.

Στη Ραφήνα από σήμερα το πρωί της Παρασκευής (28/09) πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Υπενθυμίζεται πως το απαγορευτικό απόπλου έχει αρθεί και τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου αλλά εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria