Κοινωνικό καλάθι ευθύνης - OlaDeka

Κοινωνικό καλάθι ευθύνης

Σειρά ελαφρύνσεων και μέτρων ενίσχυσης της εργασίας θα προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε στα εγκαίνια της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως αυτές δεν θα απειλούν τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα απόψε στο Βελλίδειο Μέγαρο κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι η πρώτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στόχος λοιπόν του πρωθυπουργού είναι να καταδείξει πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλώς ένα ωραίο αφήγημα, αλλά θα έχει ορατές θετικές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών και κυρίως αυτών που πλήρωσαν βαριά το μάρμαρο της κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως θα καταστήσει σαφές πως οι πρώτες αυτές ελαφρύνσεις δεν απειλούν τους δημοσιονομικούς στόχους, στους οποίους η χώρα παραμένει δεσμευμένη ανεξαρτήτως μνημονίων. Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να καταγραφεί η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς και λοιπά θετικά μέτρα.

Ωστόσο από την Αθήνα διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η χώρα δε θα επιστρέψει σε λάθος πρακτικές του παρελθόντος -κάτι που κατ επανάληψη έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Εξάλλου η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει μία θετική εικόνα της χώρας στις αγορές, έστω και εάν δεν απαιτείται άμεσα να προσφύγει σε αυτές. Και βέβαια επιθυμεί να αντικρούσει τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ακατάσχετης παροχολογίας.

Η εφετινή ΔΕΘ εκτός από πρώτη ΔΕΘ μετά το μνημόνιο, είναι και η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΘ πριν από τις επόμενες εκλογές. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ψαλίδα δύναται να κλείσει, καθώς θα ξετυλίγεται μία πιο κοινωνική ατζέντα, αφού η κυβέρνηση θα έχει λυμένα τα χέρια από τα μνημονιακά δεσμά. Για αυτό εξάλλου στο Μαξίμου απέρριπταν εξαρχής τα σενάρια εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, εκτιμώντας ότι πρώτα θα πρέπει να νιώσουν οι πολίτες στην τσέπη τους και στο πετσί τους τις αλλαγές.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και προστασία της εργασίας

Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι αντικείμενο επεξεργασίας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καταστεί σαφής η πρόθεση του Μαξίμου για ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και με ορίζοντα τετραετίας.

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει προς ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ για το επίμαχο θέμα των συντάξεων, καθώς και του αφορολόγητου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί άμεσα η κατάργηση των δύο αυτών μέτρων- με ισχυρό σύμμαχο ως προς αυτό την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση επίσης έχει επεξεργαστεί σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά από την διετία 2020-2021. Ουσιαστικά άλλωστε ο κ.Τσίπρας θα εξαγγείλει ένα πρόγραμμα τετραετίας, ενώ αναμένεται να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μην προνομοθετήσει μέτρα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις (φορολογία από το 29% στο 26%), μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (ενδεχομένως τμηματικές) και έχει υπαινιχθεί την κατάργηση και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

Κομβική θέση στο κυβερνητικό αφήγημα έχουν τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων σε τέσσερις κλάδους την περασμένη εβδομάδα από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ως την πρώτη κίνηση που δείχνει στην πράξη τι σημαίνει έξοδος από το μνημόνιο. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι θέμα χρόνου να υπογραφούν και νέες κλαδικές συμβάσεις με βάση την αρχή της επεκτασιμότητας, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Το καλάθι του πρωθυπουργού όμως αναμένεται να έχει και κάτι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα ακροατήριο που θεωρείτο παραδοσιακά προνομιακό της ΝΔ και το οποίο (μαζί με τον “κόσμο της εργασίας”) διεκδίκησε ως ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Στο οποίο ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει επίσης για την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις ως όχημα καταπολέμησης της ανεργίας, μη θέλοντας να αφήσει το πολιτικό αυτό πεδίο στη ΝΔ.

Καλώς ήρθε το δολάριο μέσω ΔΕΘ

Η κυβέρνηση άλλωστε αποδίδει στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στην εφετινή ΔΕΘ ιδιαίτερη σημασία, ακριβώς με το βλέμμα στην προσέλκυση επενδύσεων που θα ενισχύσουν κατά το Μαξίμου τη “δίκαιη ανάπτυξη”. Η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος είχε εξάλλου ως στόχο να σταλεί ένα μήνυμα προς αγορές και επενδυτές. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ.Ρος τις προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού – real estate, υποδομών και ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια). Είχε επίσης, επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν θετικό και ιδιαίτερα η περίπτωση του Νεωρίου Σύρου έφερε αισιοδοξία σε πιθανούς επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως ένα παράδειγμα “επιτυχημένης επένδυσης”.

Στη συνάντηση Τσίπρα- Ρος πήρε μέροςκαι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, προς άγραν επενδυτών σε επιχειρήσεις καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups επιχειρήσεις. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός σήμερα αφού συναντηθεί στις εννέα το πρωί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το Σωματείο Εργαζομένων, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ με ξεχωριστό σταθμό τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας για το 2018, στις 10:30 πμ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria