Η εμβάθυνση της ΟΝΕ στη συνεδρίαση του Eurogroup - OlaDeka

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ στη συνεδρίαση του Eurogroup

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στη Βιέννη. Αυτή τη φορά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωομάδας θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αλλά και την αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης θα γίνει στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, οπότε η συνάντηση του Eurogroup θα διευρυνθεί για να συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των 27 κρατών μελών για το μέλλον της ΟΝΕ, σε συνέχεια των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο, οι υπουργοί θα συζητήσουν ειδικότερα το θέμα της κοινής στήριξης του ταμείου ενιαίας εξυγίανσης τραπεζών.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης θέματα που σχετίζονται με την κοινή εξασφάλιση στο Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης (SRF). Η σύνοδος κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο του συμφώνησε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρείχε κοινή εξασφάλιση για τον SRF και ότι η Ευρωομάδα θα προετοίμαζε σχετική αναφορά μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

Το ταμείο ενιαίας εξυγίανσης αποτελεί μέρος του μηχανισμού ενιαίας εξυγίανσης τραπεζών, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Χρηματοδοτείται από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και σταδιακά δημιουργείται για να φτάσει στο στόχο του μέχρι το 2023. Η εξασφάλιση τελευταίας καταφυγής (common backstop) αφορά την επαρκή χρηματοδότηση σε περιπτώσεις όπου το ταμείο  ενδέχεται να μην χρηματοδοτείται επαρκώς από τον τραπεζικό τομέα. Επί του παρόντος, αυτό εξασφαλίζεται από ένα σύστημα χρηματοδότησης από εθνικές πηγές.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει τις τακτικές εμφανίσεις του προέδρου του Eurogroup στην Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη Βιέννη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωομάδας θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής ECON Roberto Gualtieri.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει θεματική συζήτηση σχετικά με αποτελεσματικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων και η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση ένα σημείωμα που εκπόνησε η Κομισιόν και μια παρουσίαση από τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο London School of Economics και κάτοχο βραβείου Νόμπελ. Η ικανότητα μιας χώρας να διαθέτει αποτελεσματικά πόρους στις αγορές εργασίας και προϊόντων ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα της προεδρίας του Eurogroup.

Επίσης στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκονται τα αποτελέσματα της 8ης αποστολής παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία έγινε από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου 2018. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσει για τις πτυχές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria