ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - «Για τη νέα σχολική χρονιά» - OlaDeka

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – «Για τη νέα σχολική χρονιά»

Αρ. Πρωτ.: 44 Ημ/νία: 10-09-2018

ΠΡΟΣ: σχολεία ΠΥΣΔΕ Καστοριάς, ΜΜΕ. ΔΔΕ Καστοριάς, ΠΔΕ Δυτ. Μακεδονίας, ΟΛΜΕ.

Για άλλη μια χρονιά το σκηνικό στήθηκε, τα πυροτεχνήματα έπεσαν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει αφού κατάφερε να συντηρήσει το παραμυθάκι της εξόδου από τα μνημόνια με την πρόσληψη 19.480 αναπληρωτών. Άδικα, θα αναρωτηθεί κάποιος; Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματική εικόνα αυτή τη στιγμή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αρχικά, ο αριθμός των προσλήψεων των αναπληρωτών αναδεικνύει από μόνος του την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς αφού αυτός ο αριθμός εκπαιδευτικών λείπει πραγματικά από την τάξη και παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης για το αντίθετο με τις συνεχόμενες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Φυσικά για να φτάσουμε σε αυτούς τους διορισμούς συνέβησαν τραγελαφικές καταστάσεις με παραλείψεις κενών από ολόκληρες περιοχές (Ηράκλειο, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), αποσύρσεις πινάκων προσλήψεων κ.ά. που για άλλη μία φορά μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για αδυναμία, σκοπιμότητα ή μεθόδευση.

Το υπουργείο από τη μία συνεχίζει να ακυρώνει τις επιλογές εκατοντάδων μαθητών με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων και μαθημάτων επιλογής ενώ από την άλλη στοιβάζει τους μαθητές σε τμήματα (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) των 25, 26 και 27 μαθητών. Σε αυτό βέβαια έρχεται να συνεισφέρει και το νέο πλαίσιο μοριοδότησης των σχολείων που υποβαθμίζει τον μεγαλύτερο αριθμό των σχολείων της χώρας.

Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία λογιστική αντιμετώπιση του δημόσιου σχολείου με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα των μόνιμων διορισμών (που έχει εξαγγελθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο αριθμός των διορισμών. Αυτό άλλωστε φανερώνεται και από τη δομή του νέου λυκείου όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε από το υπουργείο παιδείας.

Επειδή πιστεύουμε ότι πάνω από όλα είναι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας,

απαιτούμε άμεσα:

          οι εγγραφές να αφορούν όλα τα τμήματα των σχολείων μας (ολιγομελή ή όχι) και όχι μόνο για τα ήδη εγκεκριμένα.

  • έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων, ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής.
  • κανένα τμήμα στα σχολεία του ΠΥΣΔΕ Καστοριάς με περισσότερους από 24 μαθητές. Nα διασφαλιστεί σε κάθε σχολείο επαρκής αριθμός τμημάτων με τόσους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών μας, αλλά και ανεκτό διδακτικό και εργασιακό περιβάλλον για τους συναδέλφους.απαιτούμε:
  •   12χρονο, δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν σχολείο των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσεις για όλα τα παιδιά. Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
  •  απόσυρση όλων των αντιδραστικών αλλαγών των τελευταίων ετών (χαρακτηρισμός φοίτησης, προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων, κατάργηση ειδικοτήτων, ηλεκτρονικές εγγραφές ως μέσο για συγχωνεύσεις – καταργήσεις τομέων, ειδικοτήτων αλλά και σχολικών μονάδων, μοριοδότηση σχολείων κ.ά.).
  •   καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολείου. Όχι περισσότεροι από 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού, τομείς, ειδικότητες – 10 στα εργαστήρια.
  •   κανείς μαθητής εκτός του δημόσιου σχολείου, όλοι οι μαθητές στις ειδικότητες και τους τομείς της επιλογής τους.
  •  μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Πλήρη κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων στους αναπληρωτές.

elme-kastorias

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria