«Έπεσαν» οι υπογραφές με ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για την Κρήτη - OlaDeka

«Έπεσαν» οι υπογραφές με ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για την Κρήτη

Στην μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προχώρησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννης Γρηγορίου (ΕΛΠΕ).

«Σήμερα μονογράφουμε σημαντικές συμφωνίες με τις εταιρείες ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι στην συνέχεια αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο πεδίο του Ιονίου, ενώ παράλληλα προχωρά η σταδιακή επαναπροκήρυξη 17 ακόμη θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

«Στους διαγωνισμούς που είχαν γίνει το 2014 είχε εκδηλωθεί  ενδιαφέρον  για ένα μέρος των οικοπέδων, τα περισσότερα έμεινα αδιάθετα. Αυτά τα οικόπεδα επανεξετάζονται τώρα προκείμενου να γίνουν διαφορετικού τύπου προκηρύξεις, προκειμένου να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα ούτως ώστε όταν και εφόσον προκηρυχτούν να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και να είναι βιώσιμα τα πεδία αυτά», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει ενσωματωθεί κατά 100% η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο και πως όλα τα στάδια έρευνας γίνονται με διάφανο τρόπο σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες σε κοινές επιτροπές παρακολούθησης.

«Είναι δεδομένο ότι η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποκτά ένα στρατηγικό χαρακτήρα στην παραγωγή υδρογονανθράκων για την Ευρώπη. Έχουμε, πλέον, αποτυπωμένη την δυναμική όλης αυτής της περιοχής, στην Κύπρο, στο Ισραήλ στην Αίγυπτο και τώρα πια και στην Ελλάδα», τόνισε τέλος ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα ΕΛΠΕ (100%).

Τα ίδια βήματα θα εφαρμοστούν και για την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, μετά την απόφαση του υπουργείου για τον ορισμό της κοινοπραξίας των εταιρειών Repsol (50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%, ως επιλεγείσας αιτούσης.

Ως τώρα έχουν κυρωθεί από την ελληνική  Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες στις εξής περιοχές:

* Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)

* “Οικόπεδο 2” δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%),

* Χερσαίες περιοχές Άρτα – Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%).

Επίσης στο Κατάκολο (Energean 100%), έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης ενώ στην περιοχή Πρίνου-Καβάλας υπάρχει η μόνη εκμετάλλευση επί δεκαετίες (Energean 100%)….

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria