Σοκ προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία - OlaDeka

Σοκ προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Πάγωσε η παράδοση των F-35

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου «λυγίζει» την τουρκική οικονομία

Αναστάτωση έχει προκληθεί στις χρηματαγορές της Τουρκίας λόγω των κυρώσεων που άρχισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ως απάντηση στη συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, επικυρώθηκε από το Κoγκρέσο και το προσωρινό εμπάργκο στην πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Στο άκουσμα των ειδήσεων αυτών, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 2.8% μέσα σε 2 ημέρες ενώ η υποτίμηση έναντι του δολαρίου ξεπέρασε το 32% μέσα σε 8 μήνες!

Η απόφαση των ΗΠΑ που προκάλεσε σοκ

Η Ουάσιγκτον, το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης, Abdulhamit Gul και Εσωτερικών, Suleyman Soylu, με αφορμή την κράτηση από τις τουρκικές αρχές τού Brunson.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «οι δύο υπουργοί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του Brunson.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο υπουργών που βρίσκεται εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας παγώνει και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους κρίνεται «απαγορευμένη». Επιπλέον, οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα, όμως δείχνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες πιθανόν να είναι σκληρότερες.

Η Άγκυρα αντιδρά, όμως αναζητά λύση στο θέμα 

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας που, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση», χαρακτηρίζοντας «εχθρική στάση» την ενέργεια της Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, με ανάρτηση στο Twitter, διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς αντίποινα.

Ο δίαυλος επικοινωνίας, πάντως, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στη Σιγκαπούρη -στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής των ASEAN- την Παρασκευή, σύμφωνα και με δημοσίευμα τής τουρκικής ιστοσελίδας Haber Turk.

«Οι κυρώσεις είναι απαράδεκτες και θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Berat Albayrak.

Ο ίδιος, υποστήριξε πως προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να επιλύσει το ζήτημα με την Ουάσινγκτον, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Ο Brunson παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα. Ο 50χρονος ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Fethullah Gülen, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, ενώ κατηγορείται πως στήριξε και το PKK.

Πάγωσε η παράδοση των F-35

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των κυρώσεων ήρθε και η απόφαση του Κογκρέσου με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας….

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria