Πτώση 250 μονάδες για τον Dow Jones - Ανησυχίες και πάλι για την τουρκική λίρα - OlaDeka

Πτώση 250 μονάδες για τον Dow Jones – Ανησυχίες και πάλι για την τουρκική λίρα

Την ώρα που η κρίση στις διμερείς σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας κορυφώνεται, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα αμερικανικά ταμπλό σημειώνουν «ελεύθερη πτώση» με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες άνω των 250 μονάδων και οι επενδυτές μοιάζουν ανήσυχοι και πάλι για την τουρκική λίρα και φοβούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις σε οικονομίες με μεγάλη έκθεση στη γειτονική χώρα.

Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική κρίση της Τουρκίας και τα αντίποινα που ανακοίνωσε η Τουρκική κυβέρνηση με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με την πτώση των μετοχών στον τραπεζικό τομέα και στον κλάδο της τεχνολογίας να πιέζουν ακόμη περισσότερο το γενικό δείκτη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 262 μονάδες ενώ ο δείκτης S & P 500 χάνει 30,22 μονάδες ή 1,06% στις 2.809 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 105 μονάδες ή κατά 1,35% στις 7.764 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται πτωτικά με την Bank of America και την Citigroup να υποχωρούν πάνω από 1,5%. Η μετοχή της J.P. Morgan Chase κατέγραψε πτώση της τάξης του 1% ενώ ο τομέας της τεχνολογίας κινείται σε αρνητικό έδαφος κατά 1% και πλέον.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία αποφάσισε να διπλασιάσει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα όπως ο καπνός τα αυτοκίνητα και το αλκοόλ την Τετάρτη, ανταποδίδοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η λίρα να συνεχίσει το ράλι που ξεκίνησε μετά και τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την διαχείριση της ρευστότητας που υποστηρίζουν το τουρκικό νόμισμα.

Στην ευφορία που επικρατεί στις αγορές συνέβαλε και η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών της χώρας μας. Κίνηση την οποία οι αναλυτές την αποδίδουν στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς συγκρούεται διπλωματικά και οικονομικά με τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά τραπεζίτης με τον οποίο μίλησε το Reuters.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περισσότερα από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η αυξανόμενη επιρροή του Ερντογάν στην τουρκική οικονομία και οι συνεχόμενες εκκλήσεις του για χαμηλά επιτόκια παρά τον αυξημένο πληθωρισμό της χώρας. Το τελευταίο όμως καθοδικό σερί του τουρκικού νομίσματος ξεκίνησε λόγω της έντασης με τις ΗΠΑ με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστρο και άλλων διπλωματικών θεμάτων.

Σήμερα Τετάρτη η λίρα ανακάμπτει μετά από την ανακοίνωση μέτρων που περιορίζουν την ρευστότητα στην τουρκική αγορά. Μάλιστα το τουρκικό νόμισμα έπεσε για λίγη ώρα και κάτω από τα 6 δολάρια μετά από την απελευθέρωση των δύο Έλληνων στρατιωτικών. Γεγονός το οποίο προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ.

Σήμερα Τετάρτη η λίρα ανακάμπτει μετά από την ανακοίνωση μέτρων που περιορίζουν την ρευστότητα στην τουρκική αγορά. Μάλιστα το τουρκικό νόμισμα έπεσε για λίγη ώρα και κάτω από τα 6 δολάρια μετά από την απελευθέρωση των δύο Έλληνων στρατιωτικών. Γεγονός το οποίο προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ.

Αύξηση των δασμών

Σήμερα πάντως, η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Τα μέτρα αυτά έρχονται ως«αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», όπως ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Τα προβλήματα θα επιλυθούν

Tα προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, θα επιλυθούν, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε όμως ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα. Η λίρα, που αφού έφθασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1:7,24) σημείωσε άνοδο, θα συνεχίσει να ανακάμπτει, είπε.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση μιας διπλωματικής διένεξης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria